STIŽE JASNA PODRŠKA IZ AMERIKE NAKON POTEZA DŽAFEROVIĆA I KOMŠIĆA “Uradili su ispravnu stvar. Institucije Bosne i Hercegovine se moraju poštovati!”

Svoj stav dao je profesor Univerziteta „Johns Hopkins“ u Washingtonu Daniel Serwer

“Sergej Lavrov vrlo dobro zna šta radi. Pružio je otvoreno podršku secesionistima koji žele da obave posao Moskve i tako spriječe ulazak Bosne i Hercegovine u NATO”, kazao je profesor Univerziteta „Johns Hopkins“ u Washingtonu Daniel Serwer.

Podsjećamo, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov stigao je 14. decembra u zvaničnu posjetu BiH, ali prvo što je uradio jeste sastanak s liderima iz manjeg bh. entiteta i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu.

Tom prilikom nije istaknuta niti zastava Bosne i Hercegovine, a Lavrov je u više navrata davao poprilično skandalozne izjave, zbog čega su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili da se sastanu s njim.

Serwer smatra da je to ispravan potez Džaferovića i Komšića.

– Smatram da su uradili ispravnu stvar. Institucije BiH moraju se poštovati, a Lavrov sigurno nije bio zadovoljan – kazao je on.

Podsjetio je da je dvoličnost srednje ime Sergeja Lavrova zbog konstantnih proturječnosti samome sebi.

– Ne možete poštovati teritorijalni integritet BiH i onda prvo posjetiti Dodika bez zastave BiH. Ne možete govoriti da poštujete Dejtonski mirovni sporazum, a onda zahtijevati da visoki predstavnik ode, a upravo je on i zadužen da se provode sve mjere iz Daytona – poručio je Serwer.

Na kraju je kazao da je Dodik samo lutka kojom se upravlja iz Moskve.

– Bez sumnje, on će profitirati iz onog što se dogodilo – zaključio je Serwer, piše Hayat.

Back to top button