Saudijska Arabija pomaže Srebrenicu: Počele isporuke pomoći

Donator je uslovio da polovina poklonjenog novca bude iskorištena za izgradnju i obnovu stambenih jedinica, a drugi dio za nabavku poljoprivredne mehanizacije, te da 80 posto sredstava bude namijenjeno za povratnike Bošnjake, a 20 posto Srbima

Isporučeno je 14 motokultivatora, sedam brdskih kosilica, tri sijačice i dvije vadilice za krompir, te šest trimera.

Na ovaj način je poslije četvorogodišnjeg usaglašavanja kriterijuma konačno je došlo do realizacije donacije Saudijske Arabije za Srebrenicu, vrijedne dva miliona KM, a polovina tih sredstava bit će utrošena za nabavku poljoprivredne mehanizacije, rečeno je u opštini Srebrenica.

Prva pošiljka mehanizacije stigla je korisnicima koji su ispunili kriterijume javnog poziva.

Donator je uslovio da polovina poklonjenog novca bude iskorištena za izgradnju i obnovu stambenih jedinica, a drugi dio za nabavku poljoprivredne mehanizacije, te da 80 posto sredstava bude namijenjeno za povratnike Bošnjake, a 20 posto Srbima.

Zbog neuspješnog usaglašavanja o listi korisnika ove donacije sredstva su četiri godine čekala na raspodjelu u trezoru BiH.

Na prvi javni poziv za dodjelu pomoći prijavilo se više od hiljadu zainteresovanih, na drugi 800 korisnika.

Polovinom ove godine konačno je usvojen spisak od 400 korisnika sa kojima su potpisani ugovori i opština je odmah raspisala javni poziv za nabavku građevinskog materijala i poljoprivredne mehanizacije, te izbor izvođača radova na izgradnji i obnovi stambenih jedinica.

“Odabrani dobavljač počeo je isporuku mehanizacije koja će biti nastavljena iduće sedmice. Svi računi za isporučnu mehanizaciju i građevinski materijal od ove donacije biće plaćani iz trezora BiH”, rekao je novinarima stručni saradnik za administraciju opštine Srebrenica Nermin Alivuković.

Saff

Back to top button