Londonska berza objavila: RS će morati platiti 140 miliona kamata, spominju se sankcije Dodiku

Zanimljivo da se u dokumentu ne govori se samo o novcu, nego se analizira i stanje u BiH

Upozoravaju na sankcije Dodiku

FOTO: AVAZ

Londonska berzi objavila je dokument na 250 stranica koji se tiče zaduženju Republike Srpske i u kojem su sve pojedinosti objašnjenje. Dokument potpisuju menadžeri ovog zaduženj, na čelu sa francuskom bankom Société Générale.

U dokumentu se najprije navode detalji samog duga, odnosno potvrđuje se da je riječ o obveznicama s godišnjom kamatom od čak 4,75 posto. U konkretnim brojama, RS će samo na kamate investitorima svake godine mora plaćati po 14,25 miliona eura kamate, a do 2026. vratiti kompletan iznos od 300 miliona eura. Dakle, pored 300 miliona eura koje mora vratiti Vladu RS će moirati ukupno platiti oko 140 miliona KM kamate u petogodišnjem periodu.

No, zanimljivo da se u dokumentu ne govori se samo o novcu, nego se analizira i stanje u BiH.

Sankcije Dodiku
Dokument Londonske berze
Dokument Londonske berze

FOTO: FAKSIMIL

U dokumentu se napominje i činjenica da je Milorad Dodikna listi osoba koje su pod sankcijama SAD-a.

– U januaru 2017. američko Ministarstvo finansija, Ured za kontrolu strane imovine (OFAC), uveo je sankcije protiv Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH (ali ne i trenutnog predstavnika Vlade RS-a) zbog njegove uloge u prkošenju Ustavnom sudu BiH. U budućnosti, ako bi gospodin Dodik bio izabran za člana Vlade Republike Srpske dok je i dalje pod sankcijama, to bi moglo imati nepovoljan učinak na Republiku Srpsku”, navodi se u ovom dokumentu.

Ovaj dokument jasno pokazuje da sankcije nametnute Dodiku se direktno odražavaju i na imidž Republike Srpske.

U dokumentu se također podsjeća da je u septembru 2018. OFAC nametnuo sankcije i Nikoli Špiriću, drugom dopredsjedavajućem Doma naroda BiH u vezi s njegovim navodim učešćem u korupcijskim aktivnostima.

– Iako BiH održava nezavisne diplomatske odnose sa SAD-om, bilo kakve nove sankcije mogu utjecati na ekonomske i političke odnose sa SAD-om i drugim zemljama, što bi također moglo utjecati na sposobnost RS-a da privuče strana ulaganja koja bi im olakšala privredni razvoj. Ti bi faktori mogli imati materijalno nepovoljan učinak na RS, njenu ekonomiju i sposobnost izvršavanja svojih obveza prema obveznicama, navodi se u ovom doklumentu.

Londonska berza upozorava na Dodiku politiku
Londonska berza upozorava na Dodiku politiku

FOTO: SCREENSHOT

Prijetnje otcjepljenjem
U dokumentu se navode i Dodikove prijetnje otcjepljenjem RS, a sukobi i etničke napetosti, upozoravaju, mogu imati nepovoljan učinak na RS i njenu sposobnost vraćanja kredita.

– Buduće promjene u Vladi RS-a, velike promjene politike, povećane etničke napetosti ili povećani nedostatak konsenzusa među članovima Predsjedništva mogao bi pridonijeti porastu političke i socijalne nestabilnosti u BiH, što bi moglo imati materijalno nepovoljan učinak na RS, njenu ekonomiju i sposobnost izvršavanja obveza po izdatim obveznicama, navodi se.

U dokumentu se podsjeća na visok stepen percepcije korupcije u BiH, kao i na činjenicu da značajan dio privrede RS-a čini neformalna ekonomija. Također se upozorava na nivo duga u tom entitetu.

Zanimljivo da su i pored negativnog izvještaja i krajnje loše ocjene o Miloradu Dodiku i stanju u RS, što je izvjesnu utjecalo i na astronomsku visinu kamata, vlasti RS ipak odlučile zadužiti se na Londonskoj berzi.

Avaz.ba

Back to top button