Gasi li se DF? Komšić, Hadžikadić i Bijedić prave novu političku stranku

Foto: H. M./Klix.ba
Demokratska fronta (DF) Željka Komšića uskoro bi mogla prestati da postoji ukoliko se ostvari plan koji je inicirala Platforma za progres (PZP) s ciljem osnivanja potpuno novog političkog subjekta u koji bi ušli kadrovi nekoliko partija.

Kako nezvanično saznajemo prije mjesec do dva održan je prvi sastanak na inicijativu Mirsada Hadžikadića, predsjednika Platforme za progres, koji je ponudio Željku Komšiću da naprave novi politički projekat što bi značilo gašenje Demokratske fronte.
Nakon sastanka u Sarajevu, uslijedili su razgovori i u Tuzli. Oko Platforme za progres (PZP) i Demokratske fronte (DF) trebali bi se okupiti i Socijaldemokrati BiH (Enver Bijedić), Građanski savez (GS)i Pokret Socijalne pravde i demokratije (SPD).

Komšić je načelno pristao na ponudu i ova tema već se našla na Predsjedništvu DF-a. S druge strane, kako saznajemo plan Hadžikadića jeste da on bude kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda na Općim izborima 2022. godine.

Ove stranke su već dogovorile zajednički nastup 2022. godine, a još je preostalo da dogovore formu u kojoj će nastaviti djelovanje.

Prva opcija, oko koje se svi slažu, jeste formiranje potpuno nove političke stranke što bi bilo jednostavnije, i zbog kandidatskih listi i zbog sveopćeg dojma jedinstva u javnosti. Druga opcija je široka koalicija, no to je manje vjerovatno. U narednim danima bit će održan novi sastanak.

Ono što je zamišljeno kao cilj jeste ukrupnjivanje opozicije kroz spajanja nekoliko političkih stranaka ljevice i centra, koje gube biračko tijelo ili ga imaju nedovoljno za bilo kakav ozbiljniji poduhvat. S toga bi ujedinjenje nekoliko stranaka značilo i veću nadu za uspjehom na narednim izborima.

Kako saznajemo za sada se nije razgovaralo ko bi mogao biti lider nove političke partije u BiH.

Dodajmo i da je predsjednik Platforme za progres (PZP) Mirsad Hadžikadić potvrdio za Klix.ba da postoje razgovori na nekoliko nivoa u vezi sa mogućim koalicijama, ali i ujedinjenjem određenih stranaka, a sve s ciljem zajedničkog nastupa na izborima 2022. godine. O imenima aktera, za sada, nije želio govoriti.

“Razgovori se vode i o mogućem ujedinjenju, ali i o mogućim koalicijama. Sve je to trenutno na nivou početnih razgovora kako bi se vidjeli da li ima programskih ili principijelnih mogućnosti da se zajednički ciljevi ostvare”, kazao je i dodao da se može govoriti o strankama ljevice i centra.

Da se vode razgovori, za Klix.ba je potvrdio i lider Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić.

Klix.ba

Back to top button