Četrnaestogodišnji Senad Ćosić , bh. fudbalski talenat iz dijaspore žari i pali Švicarskom omladinskom ligom

U švicarskom nogometu omladinaca postoji jedan veliki talenat koji ima bh. korijene i o kojem ćemo sigurno još čuti. Četrnaestogodišnji Senad Ćosić iz Yverdona, vuče korijene iz Bosne i Hercegovine tj.iz Bratunca, podrinjskog mjesta.

Trenutno igra za FC Yverdon Sport. Prošao je sve omladinske selekcije te je trenutno član U-14 kantonalne selekcije. Kaže da mu je velika želja da igra za reprezentaciju BiH.

Sa četiri godine počeo je da igra nogomet u FC Bosna Yverdon, a nakon jedne godine prelazi u Yverdon Sport gdje je i danas, član je selekcije FootElite FE14 ( region Nord Vaudoise ) , tu dobio osnovno znanje u nogometu. Već kao mali Senad je imao san da postane profesionalni fudbaler. Iz godine u godinu ta želja je sve jača i jača i on je svome cilju već sve bliže i bliže.

Svi koji poznaju Senada dive se njegovoj upornosti, njegovom nogometnom umijeću, a veliki broj trenera, skauta i nogometnih stručnjaka su primijetili da se radi o izuzetnom talentu kojeg treba u njegovom daljem radu i razvitku podržati. Prije dvije godine niko nije ni pomislio da će se Senad razviti u jednog pravog golgetera.

Njegovi svakodnevni treninzi svode se na : tehniku, kordinaciju, brzinu, fitnes, snagu… Koliko je samo ljubavi, truda, muke, odricanja svih ovih godina uloženo u taj nogomet da bi se sada pokazali neki znaci uspjeha i plodovi mukotrpnog rada!

Sa veoma dobro fizičkom spremom i građom , Senad je idealan igrač za više pozicija. Ima jak šut, sa obje noge. Pored nezavidne tehnike, Senad posjeduje urođenu brzinu, pa 100 metara pretrci za samo nekoliko sekundi, što ne mogu ni neki fudbaleri sa dugogodišnjim igračkim stažom. Senad igra na poziciji napadača, po potrebi je i lijevo krilo, kapiten je i veoma jakog karaktera. Trenutno je kapiten i prvi strijelac omladinske lige, osvojio je mnogobrojne turnire gdje je pokupio epitete najboljeg igrača raznoraznih turnira širom Švicarske.

Senad je disciplinovan u svom radu i kaže da mu je fudbal (za sada) jedina ljubav. Želja mu je da zaigra za FC Bayern München, čiji je veliki fan i da nastavi u reprezentaciji Bosne i Hercegovine tj. da u dogledno vrijeme zamjeni Edina Džeku, njegovog fudbalskog uzora.

Dobar week-end 4 kom
1 asistencija!!
Almir Husic
Na ovo sam
Mislio!!!!

Objavljuje Cosic SuadNedjelja, 25. travnja 2021.

Nadamo se da će predstavnici bh.saveza spoznati našu talentovanu djecu u dijaspori te ih privoliti da igraju za državu svojih korijena, a takvih je danas mnogo. Senad je jedan divan primjer kako se radom, trudom i urođenim talentom može dostići to svog sna, a on je samo jedan, reprezentacija BiH.

Autor teksta: Mehmedović Muradif

Back to top button