Sve probosanske stranke prihvatile poziv SDP-a, slijedi sastanak o formiranje trećeg bloka u RS-u

Za četiri dana u centrali SDP-a u Sarajevu bit će održan veliki sastanak lidera probosanskih stranaka s ciljem formiranja trećeg političkog bloka u Republici Srpskoj uoči Općih izbora naredne godine.
Riječ je o konceptu koji su inicirali članovi SDP-a u Republici Srpskoj. Kako je kazao predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, Bosna i Hercegovina se brani u ovom entitetu.
Kako saznaje Klix.ba, prvi krug poziva je upućen na adrese parlamentarnih stranaka i njihovih lidera.

Dolazak na sastanak potvrdili su Stranka demokratske akcije (SDA), Narod i pravda (NiP), Savez za bolju budućnost (SBB), Naša stranka (NS), Demokratska fronta (DF), Stranka za BiH (SBiH), Narodni evropski savez (NES), Platforma za progres (PZP), Hrvatska stranka (HS), Pokret demokratske akcije (PDA) i Nezavisni blok (NB).
Novi, treći, blok trebao bi biti rival na narednim Općim izborima strankama okupljenim oko vladajućeg SNSD-a i drugom bloku koji je okupljen oko trenutne parlamentarne opozicije (SDS, PDP i DNS).

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je pozvao da probosanski blok čine svi oni kojima je bitan teritorijalni integritet i suverentitet Bosne i Hercegovine. Kao uslov za pristupanje ovom bloku je naveo to da on mora biti građanski i multietnički.

Vojin Mijatović, jedan od potpredsjednika SDP-a, je konstatovao da su Stranka demokratske akcije (SDA) i SDP dvije stranke koje imaju najveći broj glasova u ovom entitetu u poređenju s ostalim strankama sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Ovo nije priča ni SDP-a, ni SDA. Ključ je da pokažemo i u Republici Srpskoj da je moguća građanska država Bosna i Hercegovina”, kazao je.

Poručio je da je važno da ovaj blok ima kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda. Kako je naveo, ovo neće biti projekt nijedne vjerske zajednice.

“Ako ovo zaživi, vidjet ćete da ne postoji moć Milorada Dodika”, dodao je Mijatović.

Također je najavio da će ovaj blok činiti osobe koje će biti nove na političkoj sceni.
Klix

Back to top button