SUTRA PRESUDA: PROTIV DJELA ZLOČINCA RATKA MLADIĆA JOŠ SE TREBA BORITI

Nakon gotovo 26 godina od genocida u Srebrenici, najtežeg ratnog zločina počinjenog na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata, javnost uključujući i preživjele žrtve, iščekuje konačnu presudu Ratku Mladiću.

Arhiv
Suđenje Mladiću je počelo 16. maja 2012. godine, ali je dan kasnije obustavljeno nakon objavljivanja uvodne riječi tužioca zbog proceduralnih grešaka, te je nastavljeno 9. jula. Ratko Mladić je na prvom istupanju pred sudom 4. jula odbio da se izjasni o krivici, optužujući ICTY za pristrasnost.

Prvostepenom presudom od 22. novembra 2017. godine Ratko Mladić je osuđen na doživotni zatvor, po jednoj tački optužnice za genocid, pet tačaka optužnice za zločin protiv čovječnosti i četiri tačke optužnice za kršenje zakona i običaja ratovanja, ali ne i za genocid u šest bh. općina – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Preživjele žrtve i tužitelj očekuju potvrdu

Uoči izricanja pravomoćne presude Ratku Mladiću glavni tužitelj Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammertz kaže da tužilaštvo traži potvrdu prvostepene presude doživotne zatvorske kazne.

Optimistični smo da smo uspjeli uvjeriti sudije Žalbenog vijeća da potvrde izrečenu prvostepenu presudu, kaže Brammertz.
Srebreničanka Fadila Efendić, koja je u genocidu u Srebrenici izgubila supruga i sina, očekuje da će Ratku Mladiću 8. juna u Hagu biti potvrđena presuda kojom je ranije prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Preživjelima će biti lakše ako Mladić bude osuđen za ono za što je kriv, a to je genocid i zločin protiv čovječnosti. On zaslužuje doživotnu robiju i moja želja je da se prvostepena presuda potvrdi – izjavila je Feni Efendić, koja je i predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”.
Praćenje u MC Potočari

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari će biti organizovano javno praćenje izricanja konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić tim povodom je kazao da ne očekuje da će ta presuda biti nešto drugačija u odnosu na ishod prvostepene presude.

Ne vjerujem da će se promijeniti pravno tumačenje prvostepene presude u značajnoj mjeri. Mislim da će biti prilično rutinska presuda, a s druge strane, šta god da bude ishod drugostepene presude jeste činjenica da će Mladićevo djelo ostati živo i ono protiv čega se moramo boriti. Njegova djela zagorčavaju budućnost ove zemlje i vrijeme je da se borimo protiv tih djela – poručio je Suljagić u izjavi za Fenu.
Bez osude za Prijedor

Predsjednik Regionalnog udruženja logoraša Mirsad Duratović ne vjeruje da će pravda biti zadovoljena.

Ono što mi ubija svaku nadu za pravednu presudu je činjenica da Mladić neće dobiti presudu za genocid u Prijedoru. Također gubim nadu jer grobnica Tomašica i druge takve grobnice nisu obrađene kroz optužnicu onako kako su trebale biti – kazao je.
Ističe da je Haški tribunal imao priliku u procesu protiv Radovana Karadžića, ali i drugim procesima, dokazati da je u Prijedoru počinjen genocid, jer postoji toliko dokaza da ih je suvišno i nabrajati.

Hayat.ba

Back to top button