Dok su građani Sarajeva ispraćali tabute žrtava genocida, Forto i ministri vozali se quadovima po Bjelašnici!

Toliki bešćutnost i nemar da, pred 11. juli, u trenutku dok stotine građana Sarajave ispraćaju tabute za Potočare, ministri Vlade KS smatraju važnijim otići na Bjelašnicu u provod su, najblaže rečeno, sramotni

Tabuti s posmrtnim ostacima 19 žrtava ubijenih tokom genocida u julu 1995. godine na području Srebrenice, koji će u nedjelju, 11. jula, biti ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima, jučer su ispraćeni su ispred Predsjedništva BiH.

Stotine građana izašle su na ulicu kako bi odali počast i posljednji pozdrav za 19 žrtava genocida u Srebrenici. Među njima su, između ostalih, bili i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, brojni politički zvaničnici, uključujući i potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića koji ovih dana boravi u službenoj posjeti BiH.

No, s izuzetkom SDP-ovog ministra saobraćaja Adnana Štete, među njima nije bilo ministara iz Vlade Kantona Sarajevo. Oni su imali “preča posla”. U trenutku dok su se u Sarajevu ispraćali tabuti s ostacima žrtava genocida u Srebrenici, veći dio ostatka Vlade KS na čelu sa premijerom Edinom Fortom, je pohodio Bjelašnicu. Prema fotografijama koje su objavljene na društvenim mrežama Forto i ministri isprobali su vožnju quadovima, iako ljubitelji prirode upozoravaju na štetnost ovih vozila za prirodu.

Na fotografiji se, pored Forte, vide ministar MUP-a KS Admir Katića, ministar privrede Adnan Delić, ministar zdravstva Haris Vranić, ministrica pravde i uprave Darja Softić-Kadenić, ministrica rada i socijalne politike Ivana Prvulović, ministar za boračka pitanja Omer Osmanović, ministar kulture i sporta Samir Avdić te ministar finansija Davor Čičić.

Valjda tako “moderna” Vlada trojke, na čelu s Edinom Fortom, zamišlja “team building” između ministara.

Primjer Nenadića
No tolika bešćutnost i nemar da, pred 11. juli, dok stotine građana Sarajeva ispraćaju tabute za Srebrenicu, ministri u Vladi KS smatraju važnijim otići na Bjelašnicu u provod su, najblaže rečeno, sramotni.

Tek nešto manje je sramotna činjenica da se ovo uživanje na Bjelašnici odvijalo u petak, usred radnog vremena, dok grad kojim upravljaju vrvi problemima, od gomilanja smeća do nepravovremene vakcinacije u sarajevskoj Zetri.

Za razliku od Vlade Edina Forte, Vlada Kantona Sarajevo koju je predvodio premijer Mario Nenadić je prošle godine prekinula sjednicu kako bi svi ministri dočekali tabute s ostacima žrtava. Nakon što su odali počast žrtvama genocida, minstri su se vratili na posao.

Back to top button