Mašićeva poruka Schmidtu: Maltretiranje bošnjačke djece u RS-u mora biti zaustavljeno

Povodom naredbe Pedagoškog zavoda Republike Srpske o obilježavanju ‘dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave’ u školama, oglasio se Damir Mašić, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH.

Mašić kaže da se mora zaustaviti maltretiranje djece bošnjačkih povratnika u RS-u.

Posjetio je Novu Kasabu, nedaleko od Konjević Polja, gdje se u edukativnom centru od januara 2014. održavaju časovi za djecu bošnjačkih povratnika kako bi mogli učiti svoj bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta, jer im je to od 2013. godine zabranjeno.

“Nakon posljednje naredbe Pedagoškog zavoda RS-a svim direktorima osnovnih i srednjih škola da 15. septembra obilježe ‘dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave’, krajnje je vrijeme da Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije, a posebno Visoki predstavnik u BiH gospodin Schmidt reaguju i konačno zaustave daljnje maltretiranje i stalne pokušaje ponižavanja povratničke djece u ovom bh. entitetu”, kazao je Mašić, dodajući da je sada idealna prilika da Schmidt pokaže i dokaže kako se ‘evropski standardi’ primjenjuju i u Bosni i Hercegovini. Kako ti isti standardi moraju i trebaju važiti i u našoj zemlji.
Mašić naglašava da isti standardi trebaju važiti i u našoj zemlji upućivajući pitanje Schmidtu: Da li bi se ove i slične stvari mogle dešavati u vašoj zemlji, a našoj prijateljskoj Njemačkoj?

“Umjesto da režim u RS-u implementira donesenu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz juna ove godine, kojom je poništena presuda Vrhovnog suda RS-a, kojom se negiralo postojanje diskriminacije za bošnjačke učenike u Konjević Polju, oni su odlučili nastaviti maltretiranje nesrpske djece, a posebno bošnjačke. Moram još napomenuti da borba za prava djece povratnika u RS-u traje više od jednog desteljeća od kada SNSD-ova vlast u ovom entitetu osporava Bosanski jezik”, naveo je.
Nastavio je kako su zbog svega toga prve konkretne mjere, kako bi se barem djelomice zaštitila prava djece povratnika iz Konjević Polja, usvojene početkom 2014. godine kada je Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH, na čijem je čelu tada bio, a u suradnji s Islamskom zajednicom u BiH, Ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice FBiH i Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo organiziralo je i financiralo instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi prema nastavnom planu i programu FBiH.
“Također, u septembru 2014. godine po istom modelu i uz asistenciju Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona počela je i instruktivna nastava za djecu povratnika u Vrbanjcima kod Kotor Varoši. Ovaj vještački napravljen problem do 2013. uopšte nije postojao u RS-u i sva djeca u svim škola su imala mogućnost da uče bosanski jezik i izučavaju nacionalnu grupu predmeta. Te 2013. Dodik i SNSD-ov režim su odlučili da naprave problem i zabranili su bošnjačkoj djeci da izučavaju i svoj jezik nazivaju onako kako im Ustav Bosne i Hercegovine garantuje”, dodao je.

Mašić je zaključio da Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i Vlada Federacije, posebno sada nakon odluke Ustavnog suda BiH, konačno moraju izravno uključiti u borbu za osporena i onemogućena osnovna ljudska prava bošnjačkih povratnika u RS-u.

Back to top button