Mercedes-AMG E63 S Wagon: 612 KS u praktičnom pakovanju

Nije ovo prvi karavan koji pod prednjim poklopcem krije motor čiji je potencijal mnogo primjereniji supersportskim automobilima (među koje spada i Coupe AMG GT S), ali znamo da je, definitivno, jedan od najboljih i najbrutalnijih “vagona” koji se uopće može kupiti. Ne znamo kako se mučnina rješava u slučaju kućnih ljubimaca.

I E63 S Wagon ima pogon preko obje osovine (4Matic), ali AMG-ovi entuzijasti iz Affalterbacha i u karavanskoj verziji vozaču nude “drift” program kojim se “praktično pakovanje” munjevito transformiše u trkaći automobil s pogonom isključivo preko zadnje osovine i pratećom zabavom koju takav pogon nosi sa sobom.

Glavni “krivac” za atraktivno nadupravljanje i vrele zadnje gume svakako je AMG-ov 4-litarski V8 biturbo motor koji raspolaže sa 612 KS i 850 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se na podlogu prenosi preko 9-stepenog automatskog mjenjača sa dva kvačila. U standardnoj opremi je i elektronski kontrolisana ograničena blokada zadnjeg diferencijala.

Neznatno teži od trovolumenske verzije, E63 S Wagon od 0 do 100 km/h stiže nakon 3,4 sekunde, a maksimalna brzina iznosi 290 km/h. Sve zajedno, veoma impresivno za masu automobila koja iznosi blizu dvije tone.

Publika će Mercedes-AMG E63 S Wagon premijerno vidjeti na Sajmu automobila u Ženevi, a cijena automobila bit će poznata uoči početka prodaje koji je planiran sredinom godine.

Back to top button