Izetbegović: Hag u pismu traži pojašnjenje vezano za Softića, njegov mandat nema ograničenje

Tri pisma Međunarodnog suda pravde u Hagu došla su danas na adresu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a u njima je sadržan zahtjev za pojašnjenje legitimacije Sakiba Softića kao agenta BiH.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović potvrdio je za Slobodnu Bosnu spomenuti sadržaj pisma iz Haga.

“U pismu se traži pojašnjenje vezano za legitimaciju agenta Softića prema Odluci Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine. Razlog zbog kojeg se traži pojašnjenje je to što su zabunu stvorila privatna pisma Mladena Ivanića i Igora Crnadka, koja su oni uputili Sudu 13. jula 2016. i 3. februara 2017. godine, a u kojima pokušavaju osporiti legitimaciju agenta Softića.

Činjenica koju niko u Bosni i Hercegovini ne može osporiti, pa ni g. Ivanić, jeste da je Odlukom Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine Softić imenovan i ovlašten kao agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde za sve pravne radnje i postupke koji se odnose na tužbu BiH, a koje radnje i postupci su propisane Statutom i Pravilima Suda. Jedna od tih radnji jeste i pokretanje postupka revizije Presude od 26. februara 2007. godine”, rekao je Izetbegović.

On je podsjetio da je Predsjedništva BiH 4. oktobra 2002. godine donijelo odluku u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

“U Odluci nije propisano bilo kakvo ograničenje mandata agenta Softića. Ova odluka Predsjedništva BiH nikada nije izmijenjena, niti je ikada stavljena van snage. Predsjedništvo BiH nije razriješilo Softića s dužnosti agenta BiH nakon što je Međunarodni sud pravde izrekao Presudu od 26. februara 2007. godine.

Prema tome, Odluka Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine i dalje predstavlja službeni stav Predsjedništva BiH, koji je na snazi, koji se mora poštovati i u skladu sa kojim se mora postupati“, rekao je između ostalog bošnjački član Predsjendištva BiH.

Izvor:Klix.ba

Back to top button