U napadu dronom ubijen jedan od vodećih ljudi Al-Kaide, koji se borio i u BiH

Teroristička organizacija Al-Kaida potvrdila je smrt zamjenika vođe, egipatskog militanta Abu al-Khyar al-Masrija, u napadu dronom na sjeveroistoku Sirije, koji se desio krajem februara.

– Možemo potvrditi smrt šeika, koji je umro kao heroj u križarskom napadu na sirijskoj teritoriji, stoji u saopćenju Al-Kaide.

Dalje se navodi kako je ubistvo al-Masrija još jedan dokaz zločina počinjenog od Amerike i križarskih saveznika.

Inače, Pentagon je objavio u ponedjeljak kako je izveden napad dronom na sjeveroistoku Sirije, ali nije navedeno ko je bio meta, prenosi Oneindia.com.

Napad koji je usmrtio 59-godišnjeg al-Masrija desio se u području al-Mastumah u provinciji Idlib, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Inače, al-Masri je bio zet ubijenog vođe Al-Kaide Osame bin Ladena, a umiješan je u bombaške napade koji su se desili 1998. godine na američku ambasadu u Tanzaniji i Keniji, kada je ubijeno više od 200 osoba, većinom civila.

Bio je dio globalne mreže terorista više od tri decenije, borio se sa bin Ladenom u Afganistanu, a učestvovao je u ratovima u Egiptu, Bosni i Hercegovini i Pakistanu.

Izvor:Dnevni avaz

Back to top button