Upoznajte ponosne dame koje prkose predrasudama u BiH: One vole svoje poslove!

Upoznajte ponosne dame koje prkose predrasudama u BiH: One vole svoje poslove!

Iako svi skoro svakodnevno koristimo rečenicu “Ipak je ovo 21. stoljeće” kada želimo da istaknemo koliko u savremenom društvu preovladava otvoreno razmišljanje o mnogim temama, u Bosni i Hercegovini i dalje smo, nažalost, često svjedoci stereotipnih razmišljanja o ženama, njihovim zanimanjima i ulozi u zajednici.

Upravo ta uvriježena podjela poslova na muške i ženske potaknula nas je da za Međunarodni dan žena, 8. mart, porazgovaramo sa pripadnicama nježnijeg spola koje, prema mišljenju većine, rade u tradicionalnim muškim zanimanjima.

Propala kroz krov

No, ove žene su nam pokazale kako su uspješno prešle granice koje su im stereotipno nametnute te su se, uglavnom, zbog izazova, ali i ljubavi odlučile za zanimanja koja su, barem u BiH, tipična za muškarce.

Najbolji primjer za to je Dajana Đurić, 26-godišnjakinja iz Brčkog, koja je donedavno svoj hljeb zarađivala kao dimnjačarka. No, sada joj je to samo hobi bez kojeg ne može zamisliti život iako sada radi u Vladi Brčko Distrikta na funkciji referenta za romska pitanja u obrazovanju.

Kaže da se za krovove i dimnjake počela zanimati sa šest godina. Kada su njenim vršnjacima bile interesantne barbike, autići, lopte, ona je učila razliku između četke za kućni dimnjak i one za centralni.

dajana

Đurić: Za dimnjake se počela zanimati sa šest godina

– Jednostavno uživam u tome. Često  su me pitali: “Otkud ti ovdje?” A, moj odgovor je jednostavan. Kažem im da nemam šta pametno raditi i da je bolje da zaradim nego da visim na Facebooku – kazala je Đurić.

Iako joj se tri-četiri puta desila nezgoda, naprimjer kada je propala kroz krov, kaže da je ništa ne može odvojiti od ovog posla. Susretala se s različitim reakcijama. Ljudi su bili začuđeni kada shvate da je djevojka.

– Čak su mi neke cure tražile broj telefona, jer zimi nosim kapu. Ja im kažem: “Curo draga, ja sam ti žensko.” Svojim radom dokazala sam da nema razlike između muškarca i žene dimnjačara – rekla je 26-godišnja Brčanka.

No, sada kada je zaposlena u Vladi, nedostaju joj krovovi.

– Obzirom da povremeno obavljam posao dimnjačarke, ipak je to jako rijetko i to je pretežno  tokom vikenda. Nedostaje mi to, nedostaju mi krovovi – rekla je Đurić.

Vozi od pet sati

Sadeta Lončarić već 22 godine vozi tramvaj. Ustaje rano, vozi prvu smjenu od pet do 11 sati. Iako se to u BiH ne smatra tradicionalnim poslom za žene, kaže da nije imala problema.

loncaric

Lončarić: Jedna od 11 žena koje voze tramvaj u našoj zemlji

Ekipa portala Avaz. ba odlučila je da sklonište od jutarnje kiše potraži u tramvaju GRAS-a i tako smo dobili priliku da poslušamo priču Lončarić.

Ona je jedna od 11 žena u BiH koje voze tramvaj, nasuprot više od 110 muških kolega. Posao je našla u vrijeme rata u BiH, a kako je sve to izgledalo pogledajte u video prilogu:

(Video: Nedim KREŠTALICA)

Žene, ponosna i hrabro glavu gore!

Ove hrabre Bosanke pitali smo da prokomentiraju položaj žena u našoj zemlji. Nisu zadovoljne…

– Mislim da žene u BiH nisu dovoljno zastupljene te smatram da im se treba pružiti prilika u svim sferama života. Da bi se taj položa popravio potrebno je da žene ne budu samo na papiru javno priznate već da budu istinski ravnopravne sa muškaricima jer zaista u BiH ima sposobnih žena – kazala je Đurić.

Lončarić je svim damama u BiH poželjela sretan 8. mart uz poruku da ne pokleknu na prvim preprekama i da olako ne odustanu od svog sna.

– Da se opet rodim ovo bih bila. Želim svim kolegicama, prijateljicama, ženama u BiH poručiti da ponosno i hrabro koračaju kroz život, da nikada ne odustaju ma kako nekada njihov put izgledao nerealan i težak. Glavu gore i ostvarite svoje snove – poručila je Lončarić.

Izvor:Dnevni avaz

Back to top button