UPOZORENJE: Vaši nokti mogu da ukažu na bolest, pogledajte ovih 5 simptoma

Crvene linije na noktima mogu biti znak problema sa srcem

Boja, oblik i debljina vaših noktiju su prvi simptomi koji vam mogu ukazati na neke zdravstvene probleme, čak i one ozbiljnije. Stoga je vrlo važno da obratite pažnju na bilo kakve promene u boji, mrlje ili promene u debljini noktiju.

Boja noktiju
Zdravi nokti treba da su rozi sa belim lukom u dnu nokta. Zeleni nokti su znak bakterijske infekcije. Crvene linije na noktima mogu biti znak problema sa srcem. Plavi nokti ukazuju na to da nemate dovoljno kiseonika u krvi.

Beživotni nokti ukazuju na nedostatak vitamina, a beli nokti upozoravaju da imate problema sa jetrom. Tamne fleke na vrhovima noktiju su znak starenja. Bele flekice u korenu noktiju mogu ukazati na početak psorijaze.

Debeli nokti

Debeli nokti nisu ni prirodni ni česti. Ukoliko su vaši nokti značajno deblji, moguće je da imate problema sa plućima. Debeli i užlebljeni nokti ukazuju na gljivičnu infekciju dok ispucali i debeli nokti ukazuju na probleme sa tireoidnom žlezdom. Veoma debeli nokti mogu biti znak loše cirkulacije.

Ispucali nokti

Do pucanja noktiju dolazi usled nedostatka folne kiseline, vitamina C i proteina. Ispucali nokti se najčešće povezuju sa lošom ishranom.

Krivi nokti

Ukoliko su vam nokti iskrivljeni ka spolja i podsećaju na kašiku, moguće je da nemate dovoljno ili da imate previše gvožđa u organizmu, ali i da imate neko srčano oboljenje.

Užlebljeni nokti

Ovaj neprijatan fenomen može ukazivati na početak psorijaze ili bolesti koja uzrokuje gubitak kose.

IZVORwebtribune.rs

Back to top button