Rolada s borovnicama, mascarponeom i čokoladom

Sastojci su dovoljni za protvan veličine 25×35 cm

biskvit
4 jaja, odvojeno bjelanjci i žumanjci
100 g šećera
1 vanili šećer
prstohvat soli
100 g oštrog brašna
borovnice
100 g borovnica
50 g šećera
1 žlica limunovog soka
1 žlica škrobnog brašna
krema
150 g mascarponea
75 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica limunovog soka
čokoladna krema
100 g crne čokolade (min 55 % kakaa)
100 g kiselog vrhnja

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 170°C, a plitki protvan obložite papirom za pečenje.
Miksajte žumanjke, šećer i vanili šećer dok ne dobijete gusru, blijedožutu smjesu. Dodajte brašno i kratko promiješajte.
Bjelanjke miksajte na velikoj brzini sa malo soli dok ne postignete čvrsti snijeg. Zatim bjelanjke polagano špatulom umiješajte u smjesu od žumanjaka pazeći da ne izbijete previše zraka.
Sjedinjenu smjesu izlijte na pleh i poravnajte površinu. Pecite 10-12 min, tj. dok površina ne počne dobivati boju, a čačkalica koju ubodete u biskvit ne izađe čista.
Pečeni biskvit preokrenite na novi papir za pečenje. Zatim pažljivo skinite papir na kojem se biskvit pekao te ga zarolajte, zajedno s novim papirom i to po dužoj strani (tj. da je duža strana biskvita paralelna s vašim tijelom dok motate). Zarolani biskvit ostavite da se ohladi.
Borovnice pomiješajte sa ostalim sastojcima i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusnu otprilike kao pokmez, oko 10 min. Potpuno ohladite.
Mascarpone pomiješajte sa ostalim sastojcima i ohladite do korištenja. Najlakše ćete ga koristiti ako ga stavite u slastičarsku vrećicu ili običnu vrećicu za zamrzavanje kojoj ćete odrezati jedan ugao.
Čokoladu otopite u mikrovalnoj ili na pari pa je pomiješajte s kiselim vrhnjem.
Nakon što se ohladila, roladu odrolajte, premažite borovnicama gotovo po cijeloj površini, zatim pažljivo istisnite mascarpone kremu iz vrećice do 3/4 površine. Pažljivo zarolajte. Cijelu roladu premažite čokoladom i ohladite 2-3 sata prije konzumiranja. Dobar tek!
napomene
Umjesto borovnica možete staviti i jagode, šumsko voće, maline, višnje… a možete staviti i kupovni pekmez.
www.makeupfitness.info
Back to top button