Stručne teme: Srčane bolesti i trudnoća

Sva fiziološka događanja u vezi sa trudnoćom i porodom zdrava trudnica lako podnese. Ali, trudnica sa bolesnim srcem ne podnosi to baš lako i zato mora biti pod trajnim ljekarskim nadzorom, a preporučuje se njena hospitalizacija dvije do tri sedmice pred porod

 


Doktore, vi znate moje srce, da li smijem roditi? To pitanje nije rijedak početak razgovora koji se u ambulanti vodi između ljekara i mlade žene koja bi željela osjetiti sreću i zadovoljstvo majčinstva.

Svakoj ženi koja to želi treba omogućiti da postane majka. Ali, trudnoća kod žena sa bolesnim srcem ne donosi opasnost samo njoj već i nerođenom djetetu.

Ljekari to već znaju, ali i pacijentima treba ukazati na činjenicu da se srčana oboljenja majke mogu pogoršati zbog hemodinamskih promjena vezanih za trudnoću.

Tako se, naprimjer, može ponovo javiti reumatsko oboljenje koje je trudnica preboljela u mladosti. Može se razviti i bakterijski endokarditis usljed bakterijemije.

Fetus je, opet, ugrožen iz više razloga. Prije svega, riječ je o lijekovima koje trudnica – srčani bolesnik – mora uzimati.

Plod može biti ugrožen i od posteljice, u slučaju da ona ne dobija dovoljno krvi, pa je tako fetus uskraćen za odgovarajuću količinu kisika, što, nažalost, može izazvati i smrt ploda.

U narodu se trudnoća naziva “drugo stanje”, a to drugo stanje i karakterišu promjenama koje su u zdravoj trudnoći sasvim normalne. Tako u svakoj normalnoj trudnoći minutni volumen i volumen krvi porastu za 30 do 50 posto i to se primijeti već od početka trudnoće.

Vremenom krvotok postaje življi, hiperkinetičan, što jasno pokazuju tople ruke, pune vene, dobro punjen puls, povećan venski pritisak na vratu, te diskretne promjene na EKG-u.

Kraj trudnoće sa pojavom trudova dovodi do porasta frekvencije srca i povećanja krvnog pritiska.

Sam porod traži od porodilje napor pri istiskivanju ploda, što dovodi do smanjenja protoka krvi kroz posteljicu, pa se volumen krvi porodilje povećava. Ako je još porodilja dobila ergometrin, tada raste i volumen krvi u plućima.

Sve su ovo fiziološka događanja koja zdrava trudnica lako podnese.  Ali, trudnica sa bolesnim srcem, ne podnosi to baš lako i zato mora biti pod trajnim liječničkim nadzorom, a preporučuje se njena hospitalizacija dvije do tri sedmice pred porod (U okvirima uz ovaj tekst navedena su najčešća srčana oboljenja i osnovne upute kako se ponašati).

Na kraju, recimo da većina žena sa srčanim oboljenjem, uz vlastitu pažnju i redovne kontrole kod kardiologa i ginekologa, dobro iznese trudnoću i porod.

Mitralna stenoza

Jedno od češćih srčanih oboljenja je srčana greška – mitralna stenoza. Najveća opasnost trudnica sa ovim oboljenjem je plućni edem koji se može razviti vrlo brzo, a ponekad i završiti letalno.

Mitralna stenoza nastaje kada usljed povećanja minutnog volumena krvi dođe do povećanja pritiska u lijevoj srčanoj pretkomori, što onda dovodi do ubrzanog rada srca – tahikardije i pada minutnog volumena.

Upravo je tahikardija problem koji može biti veoma opasan ako postoji i u snu, tojest izvan svakog tjelesnog napora.

Zato ljekar mora da procijeni težinu mitralne stenoze te da trudnicu pripremi za trudnoću, tako što će se prethodno na njenim mitralnim zaliscima uraditi komisurotomija. Jedna od priprema je i zamjena zalistaka na srcu.

A, ako se korekcija zalistaka ne uradi, neophodno je čuvati porodilju od ubrzanog rada srca, tj tahikardije. Zato joj se daju lijekovi iz grupe beta blokera, a najpogodniji je propranolol. Isto tako, da bi se spriječio plućni edem, daju se lijekovi za izmokravanje.

Srčane greške koje nazivamo mitralna insuficijencija, te prolaps mitralnog zalistka manje su opasne od čiste mitralne stenoze, no zahtijevaju velik oprez ljekara u vođenju trudnoće.

Kad su ugrađeni umjetni zalisci

Trudnice koje imaju ugrađene umjetne zaliske moraju biti svjesne da nose opasnost nastanka tromboembolija, mada postoje razlike u riziku za pojedini tip umjetnih zalistaka.

S obzirom na to da pacijenti sa vještačkim zaliscima uzimaju antikoagulantnu terapiju (kumarinski preparati) koja se uzima preko usta, preporučuje se njeno nastavljanje i u trudnoć,i sa tim da se prekine dvije do četiri sedmice pred porod.

Tada treba preći na heparinsku terapiju, jer heparin ne prolazi kroz posteljicu, pa plod neće biti pod antikoagulantnim djelovanjem. Plod se mora sačuvati od takvog djelovanja, jer bi mu ono moglo naškoditi pošto bi povećalo mogućnost krvarenja u moždanim strukturama zbog trauma kojima je izloženo pri porodu.

Spomenuti kumarinski preparati mogu loše djelovati na dijete i u toku nošenja ploda, jer oni slobodno prolaze kroz posteljicu, pa oštećenje može da ide na mozak djeteta koji je u razvoju. Od kumarinskih preparata posebno jako štetno može da djeluje varfarin.

Povećan krvni pritisak

Majke koje imaju arterijsku hipertenziju i prije trudnoće trebaju očekivati da će se bolest u toku trudnoće pogoršati. To je slučaj sa dvije trećine takvih žena, a od te dvije trećine kod polovine razvit će se toksemija.

Kod takvih trudnoća krvni pritisak treba redovno kontrolirati i održavati na optimalnom nivou.

Kada se trudnoća ne preporučuje

Potencijalnim porodiljama koje imaju dijagnozu hipertrofične kardiomiopatije, treba objasniti da se ta bolest nasljeđuje te da joj se trudnoća uopće ne preporučuje.

bebeimame.ba

Back to top button