POVEĆANA DLAKAVOST KOD ŽENA UKAZUJE NA OZBILJNE ZDRAVSTVENE TEGOBE

Bilo da je riječ o njihovu bujanju, ispadanju ili drugim promjenama, dlake nam uvijek govore nešto o zdravlju.

 Vjerovali ili ne, dokazano je da bi se žene prije odrekle seksa i vitke linije, nego vlasi na glavi! Zato i ne čudi što je jedna od najčešćih noćnih mora, koje muče pripadnice nježnijeg pola, upravo san o tome da su naglo ostale bez kose. Opadanje kose se dovodi u vezu sa vanjskim faktorima ishranom i zdravljem, baš kao i hirzutizam (pretjerana dlakavost), koja se pojavi kod žena na mjestima koja su tipičnija za muškarce (npr. brkovi, brada, sredina prsnog koša, ramena, donji dio trbuha, leđa, unutarnja strana bedra).

 Evo nekih savjeta koje vam signaliziraju opadanje kose ili pojava dlaka na nekim dijelovima tijela:

  1. KRUŽNO OPADANJE KOSE – AUTOIMUNI PROBLEM

Iako se to događa rijetko, imunosni sustav može djelovati na folikule dlaka, a posljedica toga može biti gubitak kose u omeđenim kružnim zonama (takozvana alopecia areata), gubitak sve kose na glavi (alopecia totalis) ili gubitak dlaka i na glavi i na ostatku tijela, uključujući obrve i trepavice (alopecia universalis). Takva stanja obično se liječe sistemskim steroidima, a kosa i dlake potom ponovo narastu. Nažalost, uvijek može ponovo doći do ispadanja.

  1. GUBITAK ILI RAST KOSE KOD ŽENA – HORMONALNI POREMEĆAJ

Iznenadni intenzivniji rast ili gubitak kose kod žena često je posljedica neravnoteže muških spolnih hormona koji su prirodno prisutni i u ženskom tijelu. Na primjer, ako vam se povisi nivo testosterona, posljedica će biti pojačana dlakavost.

Kad se pojačana dlakavost na tipično muškim zonama tijela (rast dlačica iznad i oko pupka, na prsima ili na gornjem dijelu leđa) javi kod žena, radi se o hirzutizmu. Više od osam dlačica oko svake bradavice kod žena smatra se abnormalnim i tada se već može govoriti o hirzutizmu. I ćelavljenje kakvo je tipično u muškaraca, ako se javi kod žena, također je znak hormonalnog poremećaja. To se obično događa u menopauzi, kad padne nivo estrogena, a nivo testosterona poraste. Tada se može dogoditi da poneka deblja dlačica izbije čak i na bradi.

  1. DLAKE I NEREDOVNE MENSTRUACIJE – JAJNICI

Ako je hirzutizam praćen neredovnim menstruacijama, vjerovatno je riječ o sistemskom problemu. Najčešći uzrok je sindrom policističnih jajnika, koje karakteriziraju povećani jajnici koji sadrže malu količinu tekućine nakupljene u folikule.

Drugi mogući uzrok je debljina, a ona također može biti popratna pojava kod sindroma policističnih jajnika. Nikako nemojte ignorirati ovaj problem jer uvijek postoji mogućnost da se radi o ozbiljnom zdravstvenom stanju.

 4. NAGLA DLAKAVOST – MOŽDA IMATE TUMOR

Ako se hirzutizam pojavi naglo i jako dramatično, na primjer u roku od šest mjeseci, i ako su vam pritom razine testosterona i DHEA povišene, moguće je da imate tumor koji otpušta muške hormone te tako mijenja hormonalnu sliku u vašem tijelu tako da dolazi do pojačane dlakavosti. U tom slučaju moguće je da se radi o tumoru nadbubrežne žlijezde ili tumoru jajnika.

5. GUBITAK KOSE ILI DLAKA – ŠTITNJAČA ILI MANJAK ŽELJEZA

Gubitak kose i dlaka po tijelu može biti simptom hipotireoze ili manjka željeza. Takav problem može se javiti kod vegetarijanaca ili kod žena s jakim menstrualnim krvarenjima. Gubitak dlaka uzrokovan hipotireozom je specifičan: primijetite li da vam ispadaju dlačice na vanjskim krajevima obrva, provjerite razinu TSH-a u krvi.

Do privremenog gubitka kose može dovesti i nagla promjena u nivou estrogena, na primjer  nakon trudnoće.

aura.ba

Back to top button