Zukorlić pozvao Bošnjake da podrže Vučića na predsjedničkim izborima u Srbiji

Zukorlić pozvao Bošnjake da podrže Vučića na predsjedničkim izborima u Srbiji
Lider Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić pozvao je u nedjelju sve Bošnjake i ostale građane da na predstojećim predsjedničkim izborima u Srbiji podrže kandidata vladajuće koalicije Aleksandra Vučića, prenosi agencija Tanjug.

Zurkolić je na konferenciji za medije u Novom Pazaru istakao kako je ta odluka najbolja za Bošnjake u Srbiji, prenosi Al Jazeera Balkans.

“Presudni u podršci Vučiću su bili interesi naroda koji predstavljamo, građana koji su nam dali podršku na prošlim izborima”, rekao je on.

Kako je objasnio, Vučić je u više navrata javno izrazio svoju opredijeljenost politici dijaloga i pomirenja, naglašavjući, kako je rekao, da od odnosa između Srba i Bošnjaka zavisi mir i stabilnost u Srbiji i regiji.

“Pratili smo i izjave i ponašanje predsjedničkog kandidata Aleksandra Vučića proteklih nedjelja i uvjerili se da mu je stalo do dijaloga s Bošnjacima, pa i po pitanjima koja nisu bila prijatna, posebno u odnosima s Bosnom i Hercegovinom”, kazao je Zurkolić.

On je dodao kako ta stranka neće dobiti nikakvu kontrauslugu za svoju podršku, jer je ta odluka investicija u budućnost.

Lider BDZ-a je dodao kako emocije, za koje “uvijek ima materijala u našoj krvavoj i gorkoj prošlosti”, treba ostaviti po strani, da ih se ne treba odricati, ali da ne smiju biti presudne u donošenju hrabrih i važnih odluka.

Prema njegovim riječima, odluci o podršci Vučiću prethodilo je uvjerenje kako je među njegovim političkim prioritetima stabilnost, očuvanje mira i unapređenje odnosa kroz dijalog i puno pomirenje.

“Ova odluka ne predstavlja nikakav međupartijski dogovor, niti je čak vrsta nagrade Vučiću. To je naša investicija, za koju vjerujemo da jednako donosi efekte za Bošnjake u Srbiji, sve građane u Sandžaku, ali i za Srbiju i većinski i ostale manjinske narode u Srbiji”, rekao je Zukorlić.

Prvi čovjek BDZ-a je podvukao kako je rukovodstvo ove zajednice u razgovorima s Vučićem i resornom ministricom Zoranom Mihajlović uvjereno kako će u Sandžaku biti razvijana saobraćajna infrastruktura, koja će doprinijeti razvoju tog dijela Srbije.
(Vijesti.ba)

Back to top button