Direktor FBI potvrdio istragu o vezi između Trumpa i Rusije

Komentirisali su navodne ruske veze sa Trumpovom administracijom, te optužbe predsjednika Trumpa oko navodnog prisluškivanja.

Moguće veze Trumpa i njegove administracije sa Rusijom i predsjednikom Putinom bile su predmet špekulacija i prije no što je Trump postao predsjednik SAD-a  8. novembra prošle godine.

U januaru ove godine, obavještajne službe SAD su zaključile da su hakeri koji su radili za Rusiju ušli u e-mailove članova demokratske stranke te ih objavili sa ciljem da pomognu Trumpu u pobjedi protiv Hillary Clinton.

Moskva je odbacila ove tvrdnje, a Trump proglasio ove optužbe “kompletnim lovom na vještice”.

FBI, Ministarstvo Pravde i Agencija za nacionalnu sigurnost SAD-a su potvrdili da nema informacija koje podržavaju tvrdnju Trumpa o prisluškivanju. Trump je bez dokaza optužio Obamu da je naložio prisluškivanje njegovog telefona u Trump Toweru u New Yorku, tokom predsjedničke kampanje. On je twitovao 4. marta da je Obama prisluškivao njegov telefon.

Obama kao i nekoliko visoko pozicioniranih službenika su odbacili ove tvrdnje a članovi američkog kongresa koji su dobili tajne izvještaje o ovom slučaju su izjavili da nema indikacija da su ove optužbe tačne.

NSA direktor Mike Rogers je također potvrdio da nema informacija koje podržavaju tvrdnju da su britanske obavještajne službe učestvovale na navodni zahtjev Obamine administracije u prisluškivanju Trumpa.

Kontraverzne optužbe o prisluškivanju su zasjenile medijsku pažnju sa bitnih projekata nove administracije: porezne reforme, Obaminog zakona o zdravstvu, te kontraverzne nove zabrane ulaska u SAD za određene zemlje bliskog istoka koju je ponovno stornirao federalni sudac, ovog puta sa Havaja.

Trumpov državni tužilac, Jeff Session se izuzeo iz istraga oko bilo koji istraga vezanih za Rusiju nakon sto je javnost saznala da se on dva puta sastao sa ruskim ambasadorom u mjesecima prije no sto je Trump preuzeo Bijelu Kuću, te nakon sto je propustio da ovo spomene u zvaničnim saslušanjima pred njegovim imenovanjem u američkom senatu, govoreći pod zakletvom.

Direktor Comey je potvrdio “neuobičajeno aktivno” curenje povjerljivih informacija u medije u posljednjim mjesecima.

(Članak je preveden i na engleski jezik: Comey confirms FBI investigation of Trump/Russia collusion)

oslobodenje.ba

Back to top button