Jasmin Imamović počeo kampanju za ukidanje kantona, tvrdi da ga podržavaju i SDA i HDZ

Jasmin Imamović počeo kampanju za ukidanje kantona, tvrdi da ga podržavaju i SDA i HDZ

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Kako je istaknuto tokom današnjeg sastanka u Tuzli, ukidanjem kantonalnih skupština, vlada, ministarstava i silne administracije ostvarile bi se brojne uštede. Više novca završavalo bi u općinskim budžetima, efekti po građane bili bi ogromni, a država bi se u cijelosti preporodila.

“Unutar Federacije imamo deset država koje imaju ustave, zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. Potroše nevjerovatno veliki novac. Imamo 11 premijera, 142 ministra i isto toliko sekretara ministarstava, zatim na stotine poslanika i savjetnika ministara i premijera. To ne može izdržati ekonomija ove zemlje”, kazao je Imamović.

Jača ekonomija i nova radna mjesta

Gradovima u RS-u vraća se 18 posto PDV-a, dok je u Federaciji to osam posto upravo zbog postojanja kantona.

“Ako bi se kantoni kao vlast ukinuli, a neka ostanu kao teritorije i nazivi, budžet svakog grada i općine u FBiH bi bio tri i po puta veći, a federalni nivo, skupa sa vanbudžetskim skoro tri puta”, dodao je Imamović.

Podršku ovoj inicijativi dao je i načelnik Općine Gračanica Nusret Helić koji je kazao da će najveću dobit u cijeloj ovoj priči imati upravo građani.

“Također, na dobitku će biti i ekonomija jer će biti ostvarene velike uštede. Ovo je nešto što mi unaprijed vidimo da postoji šansa za uspjehom”, kazao je on.

Načelnik Gradačca Edis Dervišagić naglašava da se kao prvi čovjek ove općine susreće sa nizom problema koji su uzrokovani, prije svega, trenutnim administrativnim uređenjem.

“U nastojanju da trenutno stanje prevaziđemo, naravno da ovakvu inicijativu podržavamo. Ovdje se ne radi o pokušaju poentiranja u dnevno-političke svrhe. Ovo nije samo inicijativa za TK, nego za sve kantone u FBiH i nema nikakve veze sa trenutnim političkim odnosima na kantonalnim, općinskim ili gradskim nivoima”, navodi Dervišagić.

Načelnik Općine Kalesija Sead Džafić već je obavio razgovore sa većinom načelnika koji su na proteklim izborima osvojili mandate kao nezavisni kandidati.

“Sa onima sa kojima sam razgovarao već su dali izjave da su u ovoj grupaciji, a ja pozivam i ostale da ovu inicijativu što prije prihvatimo”, izjavio je Džafić.

Ukidanjem silne administracije ističe da bi povećanje budžeta za tri i po puta odmah značilo i otvaranje novih radnih mjesta, odnosno bolji život za sve građane, što i jeste njegov cilj kao prvog čovjeka Kalesije.

“Dolazim iz privrede i znam šta za nas koji se bavimo proizvodnjom znači rasterećenje budžeta po pitanju vraćanja sredstava”, dodaje prvi čovjek Kalesije.

Načelnik Živinica Samir Kamenjaković navodi da svi građani u FBiH traže bolji život, a najbolji način za postizanje toga vidi upravo u ovoj inicijativi.

“U zadnjih godinu dana svjedoci smo jačanja kantonalnih institucija na jedan nepravedan način i usporavanja kompletnog sistema BiH. Imamo apsolutnu decentralizaciju sistema u državi, a to se direktno odražava na tri najznačajnije sfere: policija, zdravstvo i obrazovanje”, istakao je Kamenjaković.

O ukidanju srednjeg nivoa vlasti prvi put se razgovaralo 2012. godine, a Imamović kaže da u to vrijeme nije bilo uveta za njenu implementaciju.

Međutim, on naglašava da je danas stanje mnogo drugačije te da druga alternativa za izlazak naše zemlje iz stanja u kojem se nalazi trenutno ne postoji.

Imamović: Imam podršku SDA i HDZ-a

Zvanična inicijativa Federalnom parlamentu koji je nadležan za izmjenu Ustava FBiH trebala bi biti upućena na jesen, a Imamović očekuje podršku 70 posto načelnika.

“Glavni problem u ovoj inicijativi je skeptičnost ljudi koji unaprijed kažu da nema ništa od toga. Ali, ja kažem da ima. Nama trebaju dvije trećine ruku u Federlnom parlamentu. Mi u narednom periodu idemo dalje. Prvo bi trebao biti sastanak sa nezavisnim načelnicima”, nastavlja Imamović.

Inače, učesnici današnjeg sastanka članovi su Socijaldemokratske partije (SDP), izuzev Džafića koji je načelnički mandat osvojio kao nezavisni kandidat.

O cijeloj ovoj priči svoj zadnji glas dat će upravo politika, a Imamović ističe da već ima podršku i od nekih članova iz drugih stranaka.

“Od nekih kolega imam vrlo pozitivno mišljenje, ali su mi reli da ih ne spominjem. Imam i od nekih kolega iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) koji su mi rekli da će gurati ovu priču iz sve snage. Svi imamo iste brige i svi se razumijemo”, zaključio je Imamović.

klix.ba
Back to top button