Tuđman je zaslužio da aerodrom nosi njegovo ime

Tuđman je zaslužio da aerodrom nosi njegovo ime
U Zagrebu je večeras svečano otvoren novi putnički terminal Zračne luke “Franjo Tuđman”, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo 300 miliona eura.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je na svečanosti otvorenja kako je siguran da će predivna zračna luka pridonijeti imidžu Hrvatske, boljem dojmu svih onih koji je posjećuju, te daljnjem povećanju broja turista.

– Očekuje se da ovdje imamo oko pet miliona putnika godišnje. Vjerujem da će ova zračna luka biti poticaj da dovršimo projekte i u Dubrovniku i u Splitu i u drugim zračnim lukama na čemu radi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture – kazao je Plenković.

Istakao je kako Zračna luka predstavlja nova vrata Hrvatske na koja bi bio ponosan i sam Franjo Tuđman.

– Sretan sam i ponosan što luka nosi ime prvog hrvatskog predsjednika, kao i da se prometna infrastruktura stavlja u funkciju građana i turista – dodao je Plenković.

Zračna luka “Franjo Tuđman” ima 65.000 m2 površine, a projektirana je za pet miliona putnika godišnje s mogućnošću širenja do osam miliona putnika. U novu zgradu ugrađeno je 35.000 kubnih metara betona, a 40.000 kubnih metara u vanjske radove, kao i 5.000 tona armature.

Zgrada ima četiri etaže i osam avionskih mostova za ukrcaj putnika, dva za domaće i šest za međunarodne letove, 30 šaltera za prijavu na let, 23 šaltera za kontrolu putovnica, a oko zgrade je i 1.100 parkirnih mjesta.

Prvi let s novog terminala najavljen je za 28. mart, javili su hrvatski mediji.
(Vijesti.ba / Avaz)

Back to top button