Znate li koliko opasnosti vreba iz iz pretople sobe: CENTRALNO GRIJANJE – NAŠ TIHI UBICA!

Ruski ljekari slažu se u jednom – centralno grijanje ubica je zdravlja. Stoga apeluju da temperatura prostorija u kojima boravimo ne prelazi 22 stepena.

Pitate se kakvu opasnost može kriti centralno grijanje? Na prvi pogled – nikakvu! Naprotiv, čini se da je ono tu da nas čuva od hladnoće, a samim tim i od prehlada. Međutim, istina je sasvim drugačija.

Centralno grijanje ima mnoštvo „neželjenih efekata“, te nerijetko donosi više štete nego koristi, naravno, ako se ne dozira pravilno. Ono pretjerano suši vazduh u sobi, prijeteći nam tako velikim zdravstvenim tegobama.

Nedovoljna vlažnost vazduha u kući presušuje sluzokožu nosa (1), usta (2), grkljana (3).

S obzirom da usta i nos predstavljaju glavnu „ulaznu kapiju“ za infekcije, nepostojanje moćnog imunološkog štita na ovim mjestima čini nas posebno osjetljivim na uporne prehlade.

Da biste se zaštitili, koristite apotekarske preparate s morskom vodom (špricajte ih u nos svaka četiri sata). Oni će pojačano vlažiti sluzokožu nosa, a zahvaljujući aktivnim komponentama – pomoći će lokalnom imunitetu da se odupre štetnim bacilima.

Slani rastvor možete i sami napraviti: u litar prokuhane, ohlađene vode razmutite kašičicu soli. Ovom tečnošću ispirajte usta i nos (pogodna je i za djecu).

Čemu sve šteti centralno grijanje?

POGORŠANJE VIDA – Suh vazduh šteti očima. Dehidrirajući sluzokožu očiju, izaziva pečenje, crvenilo, pojavu sitnih krvnih sudova… pritom vid često slabi, a konture predmeta djeluju razliveno.

ALERGIJSKE KOMPLIKACIJA – Svih oblika! Uslijed nedostataka vlage u vazduhu pogoršava se rad imunosistema, a upravo je to osnov svih alergijskih reakcija.

PRIJEVREMENO STARENJE KOŽE – Suh vazduh „isisava“ vodu iz kože, koja onda brže gubi elastičnost i zategnutost, a posljedica su izraženije bore.

BRONHIJALNA ASTMA – U slučaju ove bolesti, sužavaju se upaljeni disajni putevi izazivajući napade gušenja. Presuh vazduh pogoduje nastanku opasne upale i jendostavno može biti „okidač“ za razvoj bolesti.

Povećavajte vlažnost u stanu

Da biste izbjegli destruktivan uticaj suhog vazduha, povećajte vlažnost u stanu. Najefikasniji način jeste dobar jonizator (ima ga u prodavnicama bijele tehnike), koji održava potreban nivo vlažnosti, ne dozvoljavajući suhom vazduhu da podrije imunitet vaše porodice.

Ako ste za jeftiniju varijantu, stavljajte na radijatore vlažne peškire – koje treba redovno da mijenjate – i redovno provjetravate kuću. Svaka dva sata otvarajte prozor na 15 minuta.

Radijatori

Ako planirate da mijenjate radijatore, izaberite one s regulatorom temperature. Tako ćete moći da pojačate toplotu kad je hladno, ali i da ohladite sobu po blažem vremenu.

Medicinski stručnjaci savjetuju da temperatura sobe u kojoj boravite ne prelazi 22 stepena, pogotovo noću.

(aura.ba)

Back to top button