Kako HDZ brine o Hrvatima: Za snahu Borjane Krišto 100.000 maraka, a samostanu u Kraljevoj Sutjesci 1.000 KM

Udruženje “Hrvatska žena Livno” na čijem je čelu Tihana Krželj, snaha Borjane Krišto, zamjenice predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, samo u prošloj godini inkasirala je 100.000 maraka od Vijeća ministara BiH, a novac su članovi udruženja dobijali i od drugih nivoa vlasti.

Tihana Krželj udata je za jedinog brata Borjane Krišto, Ljubomira, sa kojim je u braku skoro tri decenije, a Borjana im je bila i vjenčana kuma.

Na popisu udruženja registriranih u Ministarstvu pravosuđa i uprave Livanjskog kantona (stanje na dan 20.02.2016.) Udruženje “Hrvatska žena Livno” nalazi se pod rednim brojem 138., a navodi se da je predsjednica Tihana Krželj, zastupnica HDZ-a BiH u Skupštini tog kantona, piše Dnevni list.

Pomenuto udruženje sredstva je dobijala i od same Borjane Krišto dok je bila predsjednica Federacije BiH. Krišto je 2008. podijelila 150.000 KM nevladinim organizacijama u BiH, od čega je 10.000 maraka pripalo udruženju njene snahe Tihane.

Inače, način na koji je Vijeće ministara BiH prošle godine raspodijelilo budžet za kulturu izazvao je burne reakcije u brojnim institucijama i kulturnoj javnosti. Naprimjer, za razliku od udruženja koje vodi snaha Borjane Krišto i koja je izdašno finansirana sa 100.000 maraka, za samostan u Kraljevoj Sutjesci izdvojeno je tek 1.000 KM, što je gvardijan samostana odbio prihvatiti.

Projekat na osnovu kojeg je “Hrvatska žena Livno” inkasirala 100.000 maraka iz budžeta zove se “Sanacija i rekonstrukcija radi očuvanja kulturno-povijesne baštine”, ali ne zna se o kakvoj se sanaciji i rekonstrukciji zapravo radi.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH prošle je godine izdvojilo 1.208.000 maraka za projekte institucija kulture u BiH, a glavnina “hrvatskih” sredstava raspodijeljena je čudnim kriterijima.

saff.ba

Back to top button