GRČKA I TURSKA NA RUBU RATA? GRCI: ‘NAŠA VOJSKA SPREMNA JE NA SVAKU PROVOKACIJU!’ TURCI ‘AKO GRCI ŽELE PASTI U MORE, DOBRODOŠLI SU!’

Napetost između Grčke i Turske svakim je danom sve veća nakon što je turski predsjednik najavio mogućnost referenduma o pristupanju EU, a grčki ministar obrane je izjavio kako je ta država spremna ‘za bilo kakvu provokaciju’, piše britanski Guardian.

Dok se Turska priprema za referendum na kojem će se odlučivati o povećanju ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, turski vođa došao je u verbalni sukob s čelnicima većine europskih država koje su zabranile njegovim dužnosnicima dolazak na skupove na kojima bi se promovirao glas ‘za’ na referendumu među iseljenim Turcima.

– Imamo referendum 16. travnja. Nakon toga bismo mogli održati referendum nalik Brexitu, rekao je na tursko-britanskom forumu, na kojem je prisustvovao i britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

– Što god naša nacija odluči, mi ćemo to poštivati. Treba biti jasno da naše strpljenje, koje stalno iskušavaju neke europske države, ima svoje granice, rekao je Erdogan.

Prošli je tjedan Erdogan izjavio kako će europske političare nazivati ‘nacistima’ dokle god oni njega nazivaju diktatorom.

Njegova je izjava dodatno pogoršala odnose s Grčkom, čiji je ministar obrane samo par sati ranije rekao kako su grčke snage spremne odgovoriti na bilo koju prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

– Grčke oružane snage spremne su odgovoriti na bilo kakvu provokaciju, rekao je ministar obrane Panos Kammenos na vojnoj paradi u čast 196. godišnjice oslobođenja Grčke od Otomanske vladavine.

– Spremni smo, jer tako se brani mir, kazao je Kammenos.

Tenzije između Turske i Grčke najviše dolaze do izražaja u Egejskom moru, gdje se gotovo svakog dana sučeljavaju ratni zrakoplovi obiju država, dok turski izvidnički brodovi ulaze u grčke teritorijalne vode.

Problemi su počeli nakon neuspjelog pokušaja puča u srpnju prošle godine, nakon čega je osmero turskih časnika pobjeglo u Grčku, a grčki je vrhovni sud odbio izručiti ih natrag.

Diplomati i stručnjaci za pitanja obrane strahuju zbog velike mogućnosti nesreće, jer su iskusni časnici i piloti gurnuti na margine u čistkama koje su popratile neuspješni puč.

– Najveća zabrinutost na grčkoj strani nije zbog međunarodnog incidenta, već zbog nesreće koja bi mogla izletjeti izvan kontrole, rekao je direktor grčkog think-tanka Eliamep, dr. Thanos Dokos.

– Nacionalističko raspoloženje u Tursko znači da bi bilo jako teško smiriti strasti nakon takve situacije, rekao je dr. Dokos.

Erdogan je već spomenuo kako je upitan Ugovor iz Lausanne, koji je odredio granice između dvije države nakon neuspjele invazije grčke vojske na Tursku 1922. godine.

Vođa nacionalističke oporbe u Turskoj, Devlet Bahceli, podigao je tenzije na još višu razinu tvrdnjama kako je nekoliko grčkih otoka zapravo pod okupacijom.

– Ako Grci žele ponovno pasti u more, ako žele da ih se lovi, dobrodošli su, turska vojska je spremna. Netko mora objasniti grčkoj vladi što se dogodilo 1922. Ako im nema tko objasniti, možemo doći poput metka preko Egejskog mora i ponovno ih naučiti povijesti, rekao je Bahceli

jutarnji.hr

 

Back to top button