Problemi zbog žene koja nosi nikab: Bosanci i Hercegovci istupili iz Islamskog vijeća

Problemi zbog žene koja nosi nikab: Bosanci i Hercegovci istupili iz Islamskog vijeća

Islamska zajednica Bosne i Hercegovine u Norveškoj najavila je povlačenje iz Islamskog vijeća (IRN) u toj zemlji zbog toga što je na mjesto saradnice za komunikacije zaposlena ženska osoba koja nosi nikab.

Norveški mediji pišu da je pet najvećih članica IRN-a u utorak održalo sastanak nakon što je IRN odlučio zaposliti djevojku porijeklom iz BiH na mjesto saradnice za komunikacije.

Islamska zajednica BiH u Norveškoj ima skoro 10.000 članova koji su mahom preselili u ovu zemlju za vrijeme rata u BiH. Kako prenose mediji, članovi ove zajednice smatraju da je neprihvatljivo da se na radno mjesto saradnice za komunikacije imenuje Lejla Hasić s obzirom na to da ona nosi nikab (pokriveno cijelo tijelo i lice, osim očiju).

“Islamsko vijeće može nastaviti i bez Islamske zajednice BiH”, rekao je glavni imam Senaid Kobilica koji je potvrdio da bh. organizacija više ne želi biti član Islamskog vijeća Norveške.

Bosanska organizacija, ali i mnoge druge, izrazila je duboku zabrinutost zbog nedavnih zbivanja u Islamskom vijeću. Ukupno šest organizacija među kojima je Islamski kulturni centar Albanije navelo je kako smatra da u trenucima kada je najviše potreban dijalog, IRN više nema ulogu koju je imao ranije u norveškom društvu.

Kako prenose mediji, Hasić je jedna od gorljivih braniteljica nošenja nikaba, a sredstva za njeno zaposlenje su izdvojena iz grantova norveške vlade što kritičari smatraju provokacijom.

Oni upozoravaju da je ključni cilj grantova bio da se gradi dijalog između muslimanske zajednice i inače otvorenog društva u Norveškoj.

 

 

(Izvor: Klix)

Back to top button