KO JE ZAUSTAVIO ARMIJU BIH PRED PRIJEDOROM? ŠTA HOOLBROOKE KAŽE:

Zašto Armija RBiH nije uzela nebranjeni Prijedor u Dudakovićevoj ofanzivi 1995. godine?

 

Ko je zaustavio Armiju BiH pred Prijedorom? Šta Hoolbrooke kaže:

 

Zahvaljujući masovnoj grobnici Tomazica, Bosna i Hercegina i posedbo Prijedor su se ponovo našli u centru pažnje istoričara i prijatelja BiH širom svijeta. Postavilo se prirodno pitanje: Zasto Armija Republike BiH nije uzela nebranjeni Prijedor u Dudakovićevoj ofanzivi 1995. godine.

 

U trazenju odgovora na to pitanje, došlo se do Holbrookeove knjige iz 1999, “To End a War“. Slijedi citat iz te knjige o Prijedoru gdje Holbrooke kaze da “Armija BiH iz poptuno nejasnih razloga nije uzela Prijedor“.

 

Zatim kaze da su ga dvije Prijedorčanke, koje su tokom rata bile brutalno tretirane u notornom Omarska koncentracionom logoru, ljutito okrivile što se ne mogu vratiti u Prijedor koji je ostao u RS-u zato sto je Holbrooke zabranio da Armija RBiH uđe u Prijedor i Bosanski Novi.

 

Holbruk im je iznenadjeno na to kazao da su Amerikanci ohrabrivali Armiju RBiH da zauzme Prijedor. Na to su one bile zabezeknute: One su tvrdile da je njima Dudaković kazao da Holbrooke nije dozvolio da uzmemo Prijedor i Bosanski Novi. Zatim Holbrooke u knjizi kaže: “Kasnije sam saznao da se u tu priću naširoko vjeruje u regionu.” On zatim za tu laž (koju on kulturno kvalifikuje kao revizionizam) implicira Dudakovića jer bi ta verzija skinula odgovornost sa Dudakovića sto nije uzeo Prijedor.

 

Medjutim, mi gradjani BiH znamo da to nije Dudakovićeva izmisljotina “da je Amerika zaustavila Armiju RBiH“. Mi znamo da je to Izetbegoviceva naredba. U knjizi “Bosanski ratnici“, izdatoj 1998. u Sarajevu, Sefka Hodzica, tadašnjeg dopisnika Armije RBiH, je opisano kako je Alija Izetbegović poslao generala Vahida Karavelića da po svaku cijenu zaustavi neposlušnog Dudakovića koji nije htio sati pred Prijedorom, Banja Lukom itd. Karavelić se pobrinuo da Dudaković ispostuje Izetbegovićevu naredbu, te je Dudaković zaustavljen pod prijetnjom vojnim sudom. Dakle, ili je Alija Izetbegović izmislio navodni pritisak Holbrooka, ili Holbrooke laže.

 

Ako imaš i malo pameti u glavi, jasno je da Holbrooke ne laže. Naime, Izetbegović bi veoma rado pokazao takvu depešu od Amerike, takvu naredbu Holbrooka da Armija RBiH stane u svojoj ofanzivi da sebe opere od mnogobrojnih sumnji da je izdao RBiH? Ili zašto nam nije pokazao snimak nekog Holbrooke-ovog poziva u kojem se to traži od njega? Zatim, koji bi predsjednik ponistio pobjedu svoje države u odbrambenom ratu tek tako, na rijec starnog diplomate, bez ikakvog otpora tome pogubnom zahtjevu za buducnost države i naroda? I na kraju, ko bi pod prinudom povukao takav poguban potez za državu, a da ne obezbijedi dokaz da je bio pod pritiskom. Alija je bio iskusan čovjek, pravnik i predsjednik države, znao je koliko je vazno da se državne stvari dokumentuju. Pa svako pismo Predsjedniku se protokolise.

 

novihorizont

Back to top button