UZAVRELA POLITIČKA SCENA U BIH! SDA OPTUŽUJE SDP ZA ‘TRUHLE KOMPROMISE SA DODIKOM’, ONI ODGOVARAJU: ‘POGRIJEŠILI SMO ŠTO SMO POVJEROVALI DA SE SA SDA MOŽE GRADITI BIH’

 

SDP je politička stranka za vrijeme čije vlasti ne samo da BiH nije napredovala nego je i nazadovala. Oni su svojim truhlim kompromisima, prije svega sa SNSD-om, radi pukog ostanka na vlasti u nekim važnim segmentima urušili dostignuti nivo reformi, navodi se u današnjem saopćenju SDA koje je uslijedilo nakon žestokih optužbi iz SDP-a

“SDP je politička stranka za vrijeme čije vlasti ne samo da BiH nije napredovala nego je i nazadovala. Oni su svojim truhlim kompromisima, prije svega sa SNSD-om, radi pukog ostanka na vlasti u nekim važnim segmentima urušili dostignuti nivo reformi. Tako je uništen Zakon o sukobu interesa za vrijeme SDP-a. Na isti način bespovratno su ograničena prava povratnika kroz Zakon o prebivalištu, što je jedan od ključnih razloga što Bošnjaci nemaju načelnika u Srebrenici”, navodi se u saopćenju.

SDA tvrdi da “SDP kao opozicija u ovom mandatu pokazuje da treba još dugo i ostati opozicija, jer nema nikakvih ideja koje bi ovu zemlju unaprijedile, nego na bazi poluistina obmanjuje javnost”.

“Hronično neinformisani i neupućeni SDP oslanja se na populistička saopćenja, koja po pravilu nemaju uporišta u činjenicama. Ali SDP-u činjenice i ne trebaju, jer se još uvijek drže komunističke parole:” Ko drukčije kaže, taj kleveće i laže”, stoji u saopćenju SDA, u kojem se navodi 10 ključnih argumenata iz kojih je vidljivo da je BiH za vrijeme SDP-ove valst stgnirala ili pak nazadovala.

1. EU put bio je u potpunoj blokadi;

2. Proces NATO integracija i uknjižba perspektivnih vojnih lokacija također su bili potpuno blokirani: za 5 godina su uknjižene samo 2 lokacije. Aktuelna vlast je za 20 mjeseci uknjižila 24 lokacije;

3. Kriminalni ugovor sa Muhlbauerom je bilo naslijeđe vlasti SDP – pa ipak su imali obraza praviti problem od toga. Sada, kada je situacija s pasošima riješena u korist građana, SDP šuti, ne nudeći građanima izvinjenje;

4. “Državotvorni SDP” je iz želje da ne kvari dobre odnose sa SNSD i tadašnjim ministrom Sredojem Novićem držao godinama Zemaljski muzej zatvoren – ova vlast učinila je sve da ga ponovo otvori;

5. Sudskim sporom bio je ometen projekat izgradnje mosta na Svilaju – gradnja je sada konačno pokrenuta;

6. Proces digitalizacije godinama je bio u blokadi, a sada je pokrenut, i među prvima smo u regionu;

7. BiH je bila na Moneyval crnoj listi – ova vlast izvršila je sve obaveze i skinuti smo sa crne i sive liste;

8. Sporazum sa EUROPOLOM bio je u blokadi – sada je potpisan i implementiran;

9. Treći energetski paket bio je u blokadi – ova vlast ga je pokrenula;

10. Stagnacija ekonomskog razvoja je okončana: dok je u prethodnom mandatu rast GDP-a bio 0,9% sada je oko 3%. Dok je izvoz rastao po stopi 1,2%, danas raste po stopi 5,6% , u prošlom mandatu broj novouposlenih iznosio je par hiljada, a sada već ide prema 50.000.

Na karaju saopćenja se navodi da je “na razini F BiH vladavina SDP imala još poraznije rezultate – a ovom prilikom podsjetićemo samo na katastrofalnu i kriminalnu privatizaciju zavidovićke „Krivaje“, i činjenicu da su sve privatizacije na koje se SDP danas žali pokrenute u mandatu njihovog premijera Nermina Nikšića.

Zato je za SDP bolje da se posveti učenju na vlastitim brojnim greškama, umjesto obmanjivanja javnosti propagandističkim pamfletarenjem”.

‘Vi ne želite BiH, već privatnu fildžan državu’

Nakon što su lideri SDA poslali jasnu poruku rukovodstvu SDP-a, svom nekadašnjem koalicionom partneru iz prethodnih mandata, da im je bolje da još dugo ostanu opozicija, stigao je odgovor iz SDP-a.

Stranka demokratske akcije svojim saopćenjem u kojem je nabrojala tobožnjih deset ključnih grešaka SDP-a, pokazala je kako SDA dosljedno primjenjuje metodu laganja koju je prilikom svjesne sabotaže zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije vrhunski ispoljio njen predsjednik Bakir Izetbegović, skrivajući ključnu činjenicu od kompletnog naroda. On do danas nema hrabrosti reći istinu, a svi znamo da ko laže taj i krade“, poručuju iz SDP-a.

SDA je naglasila greške iz vremena vladavine SDP-a, a naročito u procesu privatizacije.

Ipak, iz tabora koji predvodi Nermin Nikšić nisu im ostali dužni.

Gospodo iz SDA priznajemo da je najveća greška SDP-a što je povjerovao da se sa SDA može graditi BiH po mjeri svih njenih građana te je sa ovom strankom napravio vlast 2011. godine. Tu grešku više nikada nećemo ponoviti jer SDA ne želi graditi BiH, već isključivo privatnu fildžan državu“, zaključuju u saopćenju.

(Global CIR/Agencije)

Back to top button