PRESUDNA BITKA ZA BALKAN: DODIK S RUSIMA DOGOVARA OTVARANJE VOJNE BAZE KOD BANJA LUKE!?

Balkan je ponovo u fokusu svjetskih medija koji, sve učestalije, u svojim analizama iskazuju bojazan da bi se krvave devedesete mogle ponoviti.

U svojoj analizi to je prije nekoliko dana naglasio i američki institut Stratfor objavljujući svoju posljednju prognozu za Balkan, naslovljenu indikativnim nazivom “Rusija drma osinje gnijezdo”, pokazujući tako  razmjere ruskog uticaja, koji će se, kako prognoziraju, dalje širiti najturbulentnijim područjima Balkana.

U osnovi radi se o instrumentalizaciji, odnosno, sada već očajničkom pokušaju spašavanja projekta B4, koji da podsjetimo, potencira vojnu neutralnost četiri balkanske zemlje (B-4) – Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH.

Jednostavno govoreći, projekat je u osnovi zamišljen i pokrenut kako bi se zaustavilo daljnje širenje NATO saveza na području bivše Jugoslavije i da se usputni pokušaj stvaranja “Balkanske gubernije” predstavi kao ruska podrška neutralnosti na ovom području, uz obavezno pozivanje na principe ravnopravne saradnje i uzajamnog povjerenja između velikih sila i država regiona.

Trenutno stanje na terenu govori, međutim, da je  Washington i definitivno odbio ponuđeni prijedlog Moskve na što upućuje i   činjenica da je prije par dana američki Senat ratifikovao   Protokol o pristupanju Crne Gore NATO savezu.

Protokol je, podsjećamo, podržalo 98 senatora, dok su  samo dvojica senatora, Rand Paul i Mike Lee, bili protiv, nakon čega je odluka predata američkom predsjedniku Donaldu Trumpu na potpisivanje.

U vremenu kada se Trumpov potpis s nestrpljenjem očekuje pošto bi time Crna  Gore i zvanično ispunila najvažniji uslov prije punopravnog pruključenja u junu ove godine, Kliker.info   dolazi do eskluzivnih informacija  koje  kažu  da  predsjednik RS Milorad Dodik ovih dana intenzivno dogovara otvaranje ruske baze kod BanjaLuke , kao protutežu pomenutom procesu.

Baza bi, tvrde naši izvori bliski akademskim i nevladinim krugovima u Washingtonu i Bostonu, po modelu i formi trebala biti kao ona u Nišu – humanitarni centar, odnosno  baza za brzo djelovanje, u slučaju elementarnih i drugih nepogoda.

Poruka je jasna – ako Rusi otvore “humanitarni centar” kod Banja Luke,  koji bi u slučaju  potrebe ili naredbe iz Moskve , u rekordnom vremenu mogao prerasti u funkcionalnu vojnu bazu, u pitanje dolazi strateški položaj Brčko Distrikta.

Što je naročito zanimljivo i u kontekstu pomenute priče  vrlo opasno , ovih dana je objelodanjeno , potom i   zvanično potvrđeno da Rusi pokušavaju paralelno otvoriti i trenažni centar i u Vojvodini.

Pored toga naši izvori tvrde da su na žalost i bh. Hrvati itekako prisutni u toj priči, dajući  podršku, zauzvrat traže treći entitet.

Korelacija je vidljiva – Rusi brane bih Srbe i Hrvate, a to se jasno uočava i u nedavnoj izjavi ruskog ministra Sergeja Lavrova, koji je, da podsjetimo, na predavanju polaznicima ruske Generalštabne akademije istakao, da postoje  pokušaji smanjenja prava Srba i Hrvata u BiH, što je kako kaže, za rusku stranu apsolutno neprihvatljivo…

(Autor je bh.novinar i urednik portala Kliker.info koji godinama živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama)

Autor: Kliker.info 

 

Back to top button