Bošnjaci su glasali za Mladena Ivanića pa ih je izdao, hoće li i Vučić isto uraditi sandžačkim Bošnjacima?

Aleksandar Vučić se sinoć zahvalio Bošnjacima što su glasali za njega i sa ostalim građanima Srbije omogućili mu da bude novi predsjednik Srbije. Muamer Zukorlić je danas priznao da mu je bilo teško ubijediti Bošnjake u Srbiji da glasaju za Aleksandra Vučića. Prema preliminarnim rezultatima, preko 70 posto Bošnjaka iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina i drugih gradova glasalo je za Vučića.

Prije i nakon izbora izrečene su brojne kritike na račun glasanja sandžačkih Bošnjaka, a mnogi su ih optužili za izdaju. Život je nepredvidiv. Ko je mogao i pomisliti da će jednog dana Bošnjaci glasati za čovjeka koji je sa govornice Skupštine Srbije javno prijetio da će za jednog ubijenog srpskog vojnika ubiti sto muslimana. Politika je kao i život, u osnovi je nepredvidiva.

Tako su Bošnjaci u BiH prije tri godine svojim glasom pomogli Mladenu Ivaniću da pobijedi Dodikovu Željku Cvijanović i postane član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Bez glasova Bošnjaka Mladen Ivanić bi danas bio zaboravljen. Međutim, Ivanić je te bošnjačke glasove brzo zaboravio. On je postao najekstremniji srpski političar, najekstremnije se zalagao za referendum u Republici Srpskoj, učinio je sve da prkosi Bošnjacima i BiH tokom neustavnog Dana Republike Srpske, a posebno se pokazao u sprečavanju podnošenja revizije presude za genocid protiv Srbije. Ivanić je tokom spomenutih procesa nastojao da izrekne što više prijetnji i da pokaže velikosrpski prkos, trudio se da što više ponizi Bošnjake i BiH.

Hoće li sutra istu sudbinu doživjeti i Bošnjaci u Sandžaku sa Aleksandrom Vučićem. Ako novom lideru Srbije bude potrebno da nekoga žrtvuje zarad svoje političke karijere ili nekog sličnog političkog cilja, prve žrtve će biti Bošnjaci Sandžaka.

Back to top button