ako se u Bosni i Hercegovini živi na minimalcu

 Kako se u Bosni i Hercegovini živi na minimalcu

Najviše novca u svakoj porodici troši se za hranu

Potrošačka korpa u Bosni i Hercegovini najskuplja je u Evropi ako se uzmu u obzir prosječne mjesečne plaće i penzije. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plaća u januaru ove godine bila je 846 KM i za sedam maraka je niža nego u decembru prošle godine.

Kupovina na komad

Da većina građana naše zemlje jedva sastavlja kraj s krajem, najbolje se može osjetiti na gradskim tržnicama i pijacama, gdje se prodavači zbog lošeg prometa hvataju za glavu, a građani, tvrde trgovci, voće i povrće kupuju na komad.

Predsjednik mostarskog Udruženja za kvalitetu življenja „Futura“ Marin Bago kazao je da smo najbrži na svijetu kada treba nešto poskupjeti.

– U prva dva mjeseca ove godine voće je poskupjelo za deset posto, a povrće za 17. Jasno je da niko ne kontrolira situaciju na tržištu – kazao je Bago.

Istakao je da godinama upozorava kako potrošačku korpu ne mogu pokriti dvije prosječne plaće te da lokalna samouprava mora držati pod kontrolom tržište.

Bago: Formiranje cijena

– Ako se otvara novi tržni centar, moramo postaviti uvjete pod kojima će taj centar raditi. Na policama mora biti mnogo više domaćih proizvoda. To je temelj Evropske unije. Ali, niko od naših političara još nije razumio da je lokalna samouprava srce ideje EU – rekao je Bago.

Podaci Saveza sindikata RS pokazuju da svaka porodica najviše novca potroši upravo na hranu, prosječno 699 KM, odnosno 37,17 posto. Stanovanje i komunalne usluge su oko 580 KM, odjeća i obuća mjesečno koštaju 134 KM, higijena i njega zdravlja 86, prijevoz 194…

Udruženja potrošača podsjećaju da su cijene osnovnih životnih namirnica u daleko razvijenijim zemljama niže nego kod nas. Admir Kapo, predsjednik Udruženja „Kupujmo domaće“, upozorava da rast plaće ne prati rast vrijednosti potrošačke korpe.

Granica siromaštva

– Sve je više ljudi na granici siromaštva ili spadaju u kategoriju siromašnih. To se najviše odnosi na penzionere, koji ni sami ne znaju kako preživljavaju – ističe Kapo.

avaz.ba

Back to top button