Bilo bi realno, ali ne vjerujem da će se riješiti pitanje Izbornog zakona i Mostara

Bilo bi realno, ali ne vjerujem da će se riješiti pitanje Izbornog zakona i Mostara
BiH bi mogla dobiti status kandidata za pristupanje Europskoj uniji, ali do kraja godine neće biti većih političkih pomaka, a Hrvati u BiH imaju pravo na nesmetano biranje svojih političkih predstavnika, ocijenio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u utorak u Dnevniku Naše TV.

Ivanić je u utorak posjetio 20. Međunarodni sajam gospodarstva Mostar, a večer ranije sudjelovao je na neformalnoj večeri u organizaciji hrvatskog člana Predsjedništva Dragana Čovića na kojoj su bili i bošnjački član Bakir Izetbegović, hrvatski premijer Andrej Plenković, srbijanski premijer Aleksandar Vučić, crnogorski predsjednik Filip Vujanović, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Razgovore na večeri ocijenio je pozitivnima, ali kaže da stanje u BiH nije dobro: “Nije jasno postoji li većina na državnoj razini. Imali smo sukobe oko Dana RS-a do revizije presude, kao i problem dogovora s MMF-om. Nije postignuto rješenje Mostara, nije napravljen pomak oko Izbornog zakona BiH. Poslije dugo vremena ta večera je bila pozitivan događaj jer je bilo mnogo iskrenosti u komunikaciji. Mnogi su iznijeli probleme s kojima se suočavaju poštenije i otvorenije nego do sada. No, konkretan pomak još nije napravljen.”

Najviše se razgovaralo o BiH, dodaje srpski član Predsjedništva BiH: “Naši susjedi su zabrinuti zbog onoga što se ovdje događa. Iskazali su spremnost da pomognu, ali ipak su ključne odluke u rukama političara unutar BiH. Drugi nam mogu pomoći, ali ne mogu riješiti naše probleme”, istaknuo je Ivanić.

Zbog sukoba bošnjačke i srpske političke elite u BiH oko revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid državne institucije jedva funkcioniraju. Ivanić je izrazio nadu da će se situacija u Predsjedništvu popraviti na idućoj sjednici koja bi trebala biti održana 11. travnja.

“Mislim da u svojem mandatu nisam izazvao niti jednu blokadu. Posljednja sjednica Predsjedništva BiH prekinuta je jer ju je g. Izetbegović napustio. Mislim da bi Predsjedništvo trebalo dati neku izjavu kojom bi ocijenilo sve što se događalo u posljednjih nekoliko mjeseci i dalo jamstvo da će se u idućem razdoblju svi ponašati institucionalno. To je preduvjet za normaliziranje rada Predsjedništva.”

Ivanić dodaje da se tri strane nikad neće dogovoriti o pitanjima poput rata pa predlaže da se takve teme i ne otvaraju. “Bavimo se stvarima oko kojih se eventualno možemo dogovoriti. Mislim da nam je svima motiv da imamo dobre puteve, bolje škole i veću zaposlenost.”

Na pitanje kako postići dogovor oko krupnijih tema, Ivanić kaže: “To podrazumijeva spremnost na kompromis i toleranciju. Velikih promjena Ustava neće biti jer je gotovo nemoguće postići dvotrećinsku većinu. Zato ne postoji mogućnost reorganizacije države poput neovisne Republike Srpske ili BiH bez entiteta. Nije realno očekivati ni treći entitet. Promjenu Izbornog zakona koja bi Hrvatima omogućila nesmetano biranje svojih zastupnika smatram potpuno normalnim. Napravio bih izbornu jedinicu u Federaciji koja bi funkcionirala na dan izbora. U toj jedinici bile bi hrvatske općine s natpolovičnom većinom hrvatskog stanovništva. Nije realan treći entitet s nekim jedinicama na teritoriju RS-a. Bošnjaci i Hrvati donijeli su povijesnu odluku o stvaranju Federacije. Iz perspektive Hrvata to se možda pokazalo kao greška, ali mislim da za to nisu odgovorni Srbi i oni ne se bi trebali odreći nekog dijela svog prostora.”

Ne provede li se apelacija Bože Ljubića na Ustavnom sudu BiH, kaže Ivanić, iduće godine neće biti moguće formirati cjelokupnu izvršnu vlast.

“Mislim da je moguće provesti izbore za Predsjedništvo i za Predstavnički dom, ali ne i za Dom naroda. To znači da bi mogao biti formiran samo dio vlasti.”

Razgovor se dotaknuo i položaja Hrvata u Republici Srpskoj, odnosno nemogućnosti biranja legitimnih predstavnika. Ivanić je povukao usporedbu sa stanjem u Mostaru.

“To je pitanje iskrenosti u odnosima. Primjerice, u Mostaru imate Srbe koji su ili članovi SDA ili HDZ-a ili na listama tih dviju ili nekih drugih stranaka. Legitimnih predstavnika Srba u Mostaru nema. Takav je slučaj i u RS-u, gdje imate Hrvate iz SNSD-a, SDS-a ili drugih stranaka. Postoji mogućnost političkih dogovora kako bi se stvari popravile. Moja ideja je stvaranje zajedničkih listi stranaka sličnih ideologija poput naprednjaka i narodnjaka. HDZ i PDP bi u tom slučaju mogli postići dogovor, a na listama PDP-a bi mogao biti Hrvat iz HDZ-a. Međutim, za to je potrebno puno veće povjerenje.”

Ivanić nije optimističan da će se doći do krupnih dogovora unutar BiH zbog nedavnih događaja na domaćoj političkoj sceni.

“Na početku mandata sam bio jako optimističan, a nisam proizveo nijednu blokadu. Dogodilo se preglasavanje potpisa koje je bilo potpuno nepotrebno. Uslijedilo je potpuno nepotrebno osporavanje Dana RS-a pa kontroverze oko sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga BiH obilježavanju Dana RS-a. U pokušaju revizije dogodio se potpuno paralelni sustav. Sve to nije izazvano ni u Banjoj Luci niti je došlo od mene. Mislim da je za to u najvećoj mjeri odgovorna bošnjačka politička scena.

Ne vjerujem da će se uspjeti riješiti pitanje Izbornog zakona. Nisam siguran da će se riješiti Mostar. Vjerujem da ćemo uspjeti odgovoriti na pitanja Europske komisije jer je to tehnički posao. Vjerojatno ćemo zbog potrebe EU-a za pozitivnim vijestima dobiti status kandidata do kraja ove ili početkom iduće godine. No, vjerovao sam da kombinacija Čovića, Izetbegovića i mene može napraviti velike iskorake. Ne znam koja će druga to postići. Dobro smo krenuli, ali su se stvorile sve te zapreke i veliko nepovjerenje.”

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić najavio je novu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH. Ivanić u Dnevniku Nase TV nije htio govoriti o eventualnoj svojoj novoj kandidaturi rekavši da do izbora ima i više nego dovoljno vremena da se to učini.

(Vijesti.ba / HMS)

Back to top button