POSAO ŽIVOTA ZA SVE BALKANCE: ZA 60 DANA LJENČARENJA U KREVETU DOBIJETE 16.000 EURA! PRIJAVITE SE!

 

Institutu za svemirsku medicinu i fiziologiju iz Toulousea u Francuskoj, potrebni su dobrovoljci koji bi 60 dana neprekidno ležali u krevetu ne radeći ništa osim obavljanja fizioloških potreba i za to ljenčarenje će biti plaćeni čak 16.000 eura.

Idealni kandidati moraju biti fizički spremni muškarci stari između 24 i 45 godina koji ne puše, nemaju alergije i imaju maksimalni indeks tjelesne mase između 22 i 27.

U studiji francuskog instituta za svemirsku medicinu i fiziologiju (MEDES) iz Toulousea, koja se bavi efektima mikrogravitacije na tijelo astronauta, ima mjesta za 24 muškarca. Od njih se očekuje da jedu, piju, kupaju se i obavljaju fiziološke potrebe u krevetu.

– Pravilo je da svakog trenutka najmanje jedno rame mora biti u kontaktu sa krevetom ili okvirom – kaže koordinator eksperimenta doktor Arno Beck i dodaje da je ideja studije da reprodukuje bestežinsko stanje na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Prije nego što počnu sa dvomjesečnim izležavanjem, kandidati će dvije nedjelje provesti na intenzivnim fiziološkim testovima i mjerenjima.

– Zatim će uslijediti 60 dana tokom kojih moraju ostati u krevetu, sa glavom spuštenom za oko šest stepeni – rekao je Beck.

Nakon završetka eksperimenta, učesnici će još dvije nedjelje provesti na institutu u Toulouseu na programu oporavka, tokom koga će ponovo imati seriju testova kojima će naučnici pokušati sagledati negativne efekte produženog bestežinskog stanja na ljudsko tijelo.

– U određenim uslovima kardiovaskularni sistem je pogođen i nije u stanju da napravi isti napor kao i prije eksperimenta. Vidimo čak i tendenciju pada pritiska i vrtoglavice – kaže Beck.

On je rekao i da će, kao i astronauti u svemiru, i učesnici eksperimenta patiti od gubitka mišića u donjem dijelu tijela, opadanja gustine kostiju i poteškoća u stajanju, što je negativna strana ležanja u krevetu to jeste ovog zanimljivog posla

Avaz.ba

 

Back to top button