Asad: Kakvo opravdanje ima Hrvatska da teroristima pošalje oružje?

Asad: Kakvo opravdanje ima Hrvatska da teroristima pošalje oružje?

Predsjednik Sirije Bašar al Asad izjavio je da su građani Sirije zemlje bivše Jugoslacije “uvijek smatrali prijateljima”, kao i da ne zna koliko se džihadista i terorista sa Balkana bori u Siriji.

U intervjuu za hrvatski “Večernji list”, Asad kaže da je diplomatske, a možda i ekonomske odnose moguće obnoviti sa Hrvatskom, te da zvanični Zagreb, kako je rekao, ima brojne interese u Siriji.

To, dodao je, zavisi od političkog usmjerenja postojećih vlada.

“Ako su postojale greške u politici, posebno one koje su počinile prethodne vlade, vrlo je lako za buduće vlade ili za ovu postojeću obnoviti te odnose… Mi nismo nikada, tokom cijele naše istorije otkad su započeli odnosi između nas i Hrvatske sada, a bivše Jugoslavije u prošlosti, izveli nikakav neprijateljski čin protiv tih zemalja. Uvijek smo ih smatrali prijateljima”, rekao je Asad i upitao kakvo opravdanje ima hrvatska vlada da pošalje oružje teroristima u Siriji koje će se koristiti za ubijanje nedužnih Sirijaca.

“Mislim da nema opravdanja za to i nadamo se da sadašnja vlada to ne prihvata”, kazao je sirijski predsjednik.

Na pitanje “da li postoji veliki broj džihadista i terorista koji su došli s Balkana” i “ima li informaciju o njihovu broju”, predsjednik Sirije je odgovorio odrično.

“Nemamo tačne informacije zbog našeg turskog susjeda pod vođstvom kriminalca (turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana), koji podržava jačanje prisustva tih terorista u Siriji. To nam onemogućuje kontrolu granica i kao posljedicu toga ne omogućuje tačnu statistiku o broju terorista koji ulaze i izlaze iz zemlje”, rekao je Asad.

On je istakao da “glavno pitanje nije pitanje nacionalnosti tih terorista, jer teroristi gledaju na cijeli svijet kao na jedinstvenu arenu”.

“Oni ne vode računa ni o nacionalnoj dimenziji ni o političkim granicama. Tako da opasnost za vašu zemlju ili za Evropu uopšte ne dolazi samo od evropskih terorista. Istina je da neki Evropljanin može da bude opasniji jer poznaje vaš region u detalje, ali njega će pratiti i drugi teroristi iz drugih zemalja, teroristi koji dijele istu doktrinu, aspiracije i ideje, u namjeri da izvedu napade”, ocijenio je sirijski predsjednik.

Asad je dodao da “kada govorimo o broju terorista u Siriji, svakako govorimo o stotinama hiljada ili barem o više od stotinu hiljada”.

(Izvor: Nezavisne.com)

Back to top button