Pre 100 godina najveća svetska sila ušla je u Prvi svetski rat i potpuno promenila tok istorije

Ulazak SAD u rat promenio je sve, dolazak 2,1 miliona američkih vojnika bio je jedan od presudnih faktora za ishod rata

Bitka za Verdun, Prvi svetski rat, Francuska, Nemačka, mesto bitke
Bitka za Verdun tokom Prvog svetskog rata. Foto: Wikipedia

Danas se navršava tačno 100 godina od ulaska SAD u Prvi svetski rat, odnosno od objave rata Nemačkoj. Posle toga je došlo do transformacije te zemlje u svetsku silu i početka onoga kako se 20. vek označava kao “američki vek”, ocenjuje agencija Asošiejted pres.

Francuska vojska na manevrima 1914. godine. Foto: Wikipedia/Bibliothèque nationale de France

Francuska vojska na manevrima 1914. godine. Foto: Wikipedia/Bibliothèque nationale de France

Od početka Velikog rata u julu 1914. godine, američki političari zalagali su se za neutralnost, i prošlo je gotovo tri godine pre nego što su se SAD uključile u taj rat.

U kampanji za reizbor tadašnjeg predsednika SAD Vudroa Vilsona novembra 1916. korišćeni su slogani “On nas je sačuvao od rata” i “Amerika na prvom mestu”.

Ubrzo se američko javno mnjenje promenilo, pošto su Nemci potopili tri američka broda i ponudili Meksiku vojni savez i teritorije koje je izgubio u ranijim ratovima sa SAD.

Mobilizacija u Nemačkoj 1. avgusta 1914. godine. Foto: Wikimedia Commons/Deutsches Bundesarchiv

Mobilizacija u Nemačkoj 1. avgusta 1914. godine. Foto: Wikimedia Commons/Deutsches Bundesarchiv

Vilson se u američkom Kongresu 2. aprila 1917. založio za ulazak SAD u rat, a četiri dana kasnije Kongres je to odobrio.

U tom trenutku, prema rečima vojnog istoričara Luka de Vosa, “američka vojska je bila manja od danske vojske i dosta manja od belgijske”.

Ipak, ulazak SAD u rat promenio je sve, dolazak 2,1 miliona američkih vojnika bio je jedan od presudnih faktora za ishod rata.

Foto: Wikipedia/commonswiki

Foto: Wikipedia/commonswiki

– U tom odsudnom trenutku za odnos snaga, napalo je dva miliona mladih Amerikanaca, punih entuzijazma, i oni su bili svuda – rekao je De Vos.

U ključnoj fazi Prvog svetskog rata, u jesen 1918. godine, SAD su izvršile Mes-Argon ofanzivu, najveću i najkrvaviju operaciju američkih snaga u tom ratu. U njoj je učestvovalo više od 1,2 miliona američkih vojnika, a tokom 47 dana trajanja ofanzive, poginulo je 26.000 Amerikanaca.

Mes-Argon groblje danas je najveće američko groblje u Evropi na kojem je sahranjeno 15.200 poginulih vojnika SAD.

Foto: Wikipedia/public domain

Foto: Wikipedia/public domain

 

(Telegraf.rs/Beta)

Back to top button