Za rasplodnu krmaču iz budžeta se daje 150, za ovcu 35 maraka

Za rasplodnu krmaču iz budžeta se daje 150, za ovcu 35 maraka

Zašto je potcijenjena ovčarska proizvodnja

Program poticaja za poljoprivredu u Federaciji BiH, koji je težak 65,7 miliona KM, na snazi je od ove sedmice. No, ovaj program za poljoprivrednike diljem Federacije može biti samo dijelom utjeha, jer se mnogim proizvođačima iz proteklih godina duguje čak 30 miliona KM.

U programu se navodi da je 18 miliona KM nerealiziranih zahtjeva klijenata iz prethodnih godina po modelu poticaja proizvodnje, dok iznos dugovanja po podršci za ruralni razvoj nije ni naveden.

Donijeti rješenje

Husein Selimović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika USK, kazao nam je da FBiH još nije isplatila 11 miliona KM dugova poljoprivrednicima iz 2012. godine.

– Očekujemo uskoro tematsku sjednicu oba doma Federalnog parlamenta. Što se tiče ovih dugovanja od 30 miliona KM, Parlament bi trebao donijeti rješenje kako bi se rasteretio federalni budžet – kazao je Selimović.

faksimil-11

Faksimil programa poticaja 

Aktuelni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić istakao je da je zatekao čak 50 miliona KM duga poljoprivrednicima. Njegov prethodnik na ovoj funkciji, kojem se spočitava gomilanje dugovanja poljoprivrednicima, bio je Jerko Ivanković Lijanović.

U ovogodišnjem programu poticaja, koji je stupio snagu, najviše ide na animalnu proizvodnju, i to 52,2 miliona KM, dok na biljnu otpada 10,4 miliona maraka.

Proizvodnja krompira

U okviru poticaja za biljnu proizvodnju najviše se daje za proizvodnju krompira, 2.100 KM po hektaru, zatim povrća 2.000 KM po hektaru, potom za duhan 1.500 KM po hektaru.

Kako smo saznali, neki poljoprivrednici žalili su se što je ove godine potcijenjena ovčarska proizvodnja. To zorno ilustrira i sam program, u kojem se po rasplodnoj krmači iz budžeta daje 150 KM, dok za ovcu tek 35 KM. Također, za svinjsko meso po grlu se plaća 60 KM, dok stavka za ovčije meso i ne postoji.

Brojke

11 miliona KM iznose dugovi iz 2012.

2.100 KM cijena hektara krompira

52,2 miliona KM predviđen iznos za animalnu proizvodnju

avaz.ba

Back to top button