Genocid u BiH izučava se u Kanadi

Genocid u BiH izučava se u Kanadi

Genocid u Bosni i Hercegovini, zajedno s pet drugih najvećih genocida 20. stoljeća, obilježava se i izučava svakog aprila, mjeseca borbe protiv genocida, u Kanadi.  April je mjesec koji je u Kanadi rezolucijom federalnog parlamenta proglašen mjesecom borbe protiv genocida, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

Naučno saznanje, stečeno naučnim istraživanjima o genocidu i drugim oblicima zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, pored naučnog doprinosa, najneposrednije je u funkciji izgradnje, očuvanja i razvoja mira, sloboda i prava, solidarnosti, uzajamnosti, jednom riječju svih proklamovanih principa i vrijednosti u najvišim dokumentima Ujedinjenih naroda, čije uvažavanje i ugrađivanje u temelje ljudskog društva osigurava razvoj boljeg i pravednijeg svijeta, kao ideala kome treba da teži savremena civilizacija, kultura i ljudsko čovječanstvo.

– Na dokaze o genocidu u Bosni i Hercegovini, Institut za istraživanje genocida, Kanada reagira aktivno, s činjenicama. Žrtve genocida, a posebno naučnike istraživače, prvenstveno i isključivo interesira naučna istina do koje se dolazi kroz određenu naučnu procedure, uz strogu primjenu logičkih i metodoloških pravila procedure, primjenom valjanog i pouzdanog projekta naučnog istraživanja i naučnih metoda istraživanja kojima se osigurava objektivno, istinito saznanje – naveden je u saopćenju Instituta za istraživanje genocida iz Kanade (IGC).

Genocid u BiH se izučava u školama u Kanadi. Poslije intenzivnog lobiranja kanadski parlament je jednoglasno usvojio dvije rezolucije o genocidu u BiH. Pušten u parlamentarnu proceduru Zakon o genocidu u BiH – Bill -C – 533, Kanada će biti jedina zemlja u svijetu koja će prava žrtava genocida u BiH, a koji žive u Kanadi, regulirati sopstvenim državnim zakonom.

Podržana inicijativa za osnivanje Kluba prijatelja BiH u kanadskom parlamentu. Organizovana stalna izložbena postavka o genocidu u BiH u kanadskom muzeju za ljudska prava u Vinipeku. Genocid u BiH prezentiran Kanađanima i kanadskim univerzitetima. Učešće u projektu izgradnje spomen-obilježja žrtvama genocida u Srebrenici u kanadskom gradu Windsoru. Iniciranje projekta kojim je kanadska vlada podržala obilježavanje Svjetskog dana bijelih traka u Kanadi. Angažiranje u procesu u kome je kanadska vlada izrazila žaljenje i izvinjenje za nabavku vojnih meta za obuku pod diskriminirajućim imenom “bosanski čovjek”.

Genocid je najteži oblik zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, najteži oblik kršenja međunarodnog humanitarnog prava, zločin koji je Republici Bosni i Hercegovini nanio ogromne ljudske žrtve i velika materijalna razaranja. Zato genocid u Republici Bosni i Hercegovini nije stvar samo žrtava genocida, već je to stvar i problem cijelog čovječanstva.

avaz.ba

Back to top button