(UŽIVO) Upravo počinje Treći svetski rat?! Medvedev upozorio Amerikance da su “na ivici sukoba sa Rusijom” (FOTO) (VIDEO)

Na Telegrafovom blogu pratite iz minuta u minut sve o dešavanjima u Siriji i eskalaciji sukoba između SAD i Rusije

asad, Svet pred ratom PSD, Sirija,tramp, putin i sirija bombardovanje, napad, amerika
Foto: AP/Tanjug, Edlib Media Center

Amerika je ispalila 59 krstarećih raketa “Tomahavk” na vazdušnu bazu sirijske vojske, zbog napada hemijskim oružjem na pobunjeničko uporište u provinciji Idlib u utorak,prenosi RT. Američki predsednik Donald Tramp naredio je ove napade kao odgovor na stradanje civila i kako bi se “okončalo krvoproliće u Siriji“. Sirijska vojska je objavila da je 9 osoba poginulo, uključujući četvoro dece, dok je sedam povređeno u ovom napadu. Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je da je ovo “agresija protiv suverene zemlje”.

JEZIV NAPAD HEMIJSKIM ORUŽJEM: Nepomični i ozračeni preklinju da im skrate muke. Nešto užasnije nikada niste videli! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

20:40 – Guverner sirijske oblasti Homs potvrdio je da je tokom američkog vazdušnog napada poginulo 14 ljudi, od kojih je devet civila, a među povređenima se nalaze i 13 žena i dece iz obližnjeg sela Šairat.

20:15  – Vojnom atašeu pri Ambasadi SAD u Moskvi uručena je nota o obustavljanju dejstva Memoranduma o sprečavanju incidenata u Siriji, počevši od ponoći, 8. aprila, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

19:55 Američki predsednik Donald Tramp informisao je predsednika Kine Si Đinpinga o napadu u Siriji u trenutku kada je on izvšen, rekao je novinarima zvanični predstavnik Bele kuće.

– Prvi napad izvšen je u 20.30 (2.30 po srednjoevropskom vremenu), predsednik je informisao predsednika Kine o tome – rekao je portparol Bele kuće. Prema njegovim rečima, to se dogodilo pre zajedničke večere lidera koji borave na Floridi.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

19:40 – Bela kuća: Tramp neće objavljivati planove o daljim dejstvima u Siriji. Vašington je za dalja dejstva spreman, ali se nada da to neće biti neophodno. SAD i Rusija mogu da postignu saglasnost u borbi protiv DAEŠ-a i da se dogovore o zabrani korišćenja hemijskog oružja u Siriji, saopštila je Bela kuća.

19:30 – Gase se sve veze SAD-a i Rusije. Rusko Ministarstvo odbrane obavestilo je Pentagon o obustavi međusobne vojne “vruće linije”.

19:15 – SAD u UN: Vašington imao puno zakonsko pravo da izvrši napad u Siriji. Rusija je odgovorna za situaciju u Siriji jer nije reagovala na „Asadove zločine“.

18:55 – Viši američki vojni zvaničnici potvrdili su da Pentagon istražuje da li je Rusija učestvovala ili imala saznanja vezano za napade hemijskim oružjem u Siriji.

18:40 – Rusija u UN: Posledice napada SAD na Siriju za međunarodnu stabilnost mogu da budu veoma ozbiljne. Agresija SAD prema Siriji doprinosi jačanju terorizma. Ministarstvo inostranih poslova Rusije pozvalo je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da se usredsredi na izazove koje nosi „hemijski terorizam“ i da preduzme sve neophodne mere da se oni obuzdaju.

18:20SAD su uništile oko 20 sirijskih aviona prilikom napada na vojnu bazu u Siriji, saopštio je Pentagon. veruje se da su tokom napada uništene rakete “zemlja-vazduh”.

17:55Državna duma Rusije obratila se svetskim parlamentima, Međuparlamentarnom savezu, parlamentarnim skupštinama Saveta Evrope i OEBS-a i pozvala da se osude agresivna dejstva Amerike. U saopštenju je navedeno da američka agresivna dejstva „narušavaju osnovne principe međunarodnog prava i podrivaju saradnju država sveta u borbi protiv terorizma“.

Odmah se oglasila Francuska, odakle su poručili da je Američki napad u Siriji legalan odgovor na hemijski napad, te da se nadaju da će dejstva Amerike podstaći politički proces rešavanja sukoba u toj zemlji, izjavio je stalni predstavnik Francuske pri Ujedinjenim nacijama Fransoa Delatr.

17:40 – Trenutno je u toku hitan sastanak Saveta bezbednosti UN-a u Njujorku, vezano za vojnu intervenciju SAD-a na sirijske vazdušne baze u Homsu. Dejstva SAD u Siriji predstavljaju „žestoko narušavanje Povelje Ujedinjenih nacija“, izjavio je stalni predstavnik Bolivije koji je sazvao vanredno zasedanje Saveta bezbednosti UN povodom američkog napada na sirijsku avio-bazu. Pratite snimak UŽIVO.

17:25 – Sirijska vojska je bila upozorena na nadolazeću američku akciju nekoliko sati pre napada na Šairat, potvrdile su tamošnje vojne službe.

16:58 – Objavljena je fotografija na kojoj je prikazano kako ruski odbrambeni sistem pristiže u sirijsku luku Tartus.

– Ostaci predizborne magle su nestali. Umesto naširoko izlagane teze o zajedničkoj borbi protiv glavnog neprijatelja – DAEŠ-a, administracija Trampa je dokazala da će besno voditi borbu protiv legalne vlade Sirije. U oštroj protivrečnosti s normama međunarodnog prava, bez odobrenja Ujedinjenih nacija. Uz narušavanje sopstvenih procedura koje podrazumevaju neophodnost da se Kongres prethodno obavesti o vojnoj operaciji koja nije povezana s napadom na SAD. Na granici borbenih sukoba s Rusijom – napisao je Medvedev na svojoj stranici na Fejsbuku. naveo je Medvedev na Fejsbuku.

16:14 – Pentagon negira informacije da su ciljeve u Siriji pogodile samo 23 od 59 američkih raketa, saopštio je predstavnik Ministarstva odbrane SAD. U saopštenju se navodi da je 58 od 59 raketa lansiranih na sirijsku bazu pogodilo cilj.

15:46 – Počelo je: Rusija povukla prvi potez, crnomorska flota približava se obali Sirije!

15:25 – Savet bezbednosti UN sastaće se tokom popodneva kako bi razgovarali o napadima SAD na sirijsku vazduhoplovnu bazu, saopštile su diplomate SAD. Rusija je zatražila hitan sastanak, oštro osudivši vojnu akciju SAD kao “agresiju protiv suverene države”, prenosi AFP.

14:37 – Pala prva ruska pretnja Americi posle napada na Siriju!

14:00 – Samo 30 sekundi nas deli od Trećeg svetskog rata! Bombe su bačene na bure baruta, katastrofa se približava (VIDEO)

13:40 – Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je napad Sjedinjenih Američkih Država na sirijsku bazu, razumljiv s obzirom na patnju sirijskog naroda.

– Napad SAD je razumljiv ako se imaju u vidu dimenzije ratnih zločine, patnje nedužnih građana i blokadu u Savetu bezbednosti UN – rekla je Merkel i napade je okarakterisala kao “ograničene i ciljane”.

13:25 – Sirijski predsednik konačno se oglasio i optužio Amerikance da su započeli prljav rat protiv njihovih građana. Asad je izjavio da su američki udari brzopleta akcija i da je to “bezobzirno neodgovorno ponašanje”, kao i da su reagovali naivno na lažnu propagandnu kampanju.

13:00 – Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, rekao e da sirijski predsednik Bašar al Asad “nosi punu odgovornost” za američke napade u Siriji.

12:47 – Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sa saradnicima o američkim vazdušnim napadima na sirijske baze na sednici Saveta bezbednostui Rusije u Moskvi.

12:35 – SAD su izvele napad u Siriji 6. aprila 2017. godine, tačno 100 godina nakon stupanja SAD u Prvi svetski rat.

12:10 – Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije, navodno, ostataka raketa “Tomahavk” u jednom selu u regionu Tartus.

11:50 – Državna sirijska televizija objavila je prvi snimak bombardovanja vojnog aerodroma od strane SAD u provinciji Homs. Snimak možete pogledati OVDE.

11:48 – Sve o TOMAHAVKU, razornom oružju kojim je Amerika krenula na Siriju. Ista raketa je 1999. godine opustošila Jugoslaviju! (FOTO) (VIDEO)

11:45 – Samo 23 Tomahavka od ukupno 59, koje su ispalile američke snage, pogodile su metu.

11:38 – Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su američki raketni napadi na sirijske baze pripremani dosta dugo. Kao i da su Islamska država i Al Nusra front krenuli u napade na sirijske položaje nakon američkih napada. Portprol Kremlja i predsednika Putina, Dmitrij Peskov, saopštio je da su američki napadi “de fakto” u interesu terorista.

11:31 – Tramp je pre 4 godine Obamu strogo osudio zbog napada na Siriju, a onda je pokrenuo eksploziju koja još odjekuje (FOTO) (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

11:15 – Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavusoglu pozdravio je danas američki napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu i zatražio “hitno uklanjenja s vlasti” sirijskog predsednika Bašara al-Asada. On je ukazao na neophodnost formiranja tranzicione vlade u toj zemlji, preneo je Rojters.

– Neophodno je da se što je pre moguće smeni ovaj režim – rekao je Čavušoglu novinarima u južnom gradu Alanja.

10:50 – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu rekao je da američki napadi na Siriju posdećaju na vojnu invaziju u Iraku 2003. godine.

– Ovog puta nisu se potrudili da obezbede činjenice, samo su se oslanjali na neke fotografije, opet su spekulisali na osnovu fotografije dece i naravno spekulisali na svedočenju raznih NGO, uključujući ozloglašene Bele šlemove, koji su organizovali razne situacije da izazovu aktivnosti prtiv sirijske vlade – rekao je Lavrov.

10:43 – Asad je kriv za američki napad, saglasni su francuski predsednik Fransoa Olanda i nemačka kancelarka Angela Merkel.

– Asad snosi punu odgovornost za ovaj događaj. Njegova stalna upotreba hemijskog oružja i masovna ubistva ne mogu da ostanu nekažnjeni – kažu oni u zajedničkom saopštenju.

Olad i Merkelova su pozvali međunarodnu zajednicu da pronađe političko rešenje za sirijsku krizu.

10:35 – Objavljen je prvi snimak sirijskog vojnog aerodroma posle američkog raketnog napada. Najmanje devet sirijskih vojnih aviona je uništeno u napadu, dok je pista “relativno netaknuta”, saopštila je ruska državna televiziji “Rosija 24″.

10:09 – Kina je danas pozvala na sprečavanje daljeg pogoršanja situacije u Siriji nakon američkog napada na vazduhoplovnu bazu sirijske vlade.

Navodi se da je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing kazala da Kina poziva sve relevantne strane da se drže političkih rešenja, preneo je Rojters.

10:07 – Sirijski Generaštab objavio je da SAD nije na vreme upozorila Siriju na raketni napad na vojni aerodrom u blizini Homsa.

09:53 – Portparol ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova obratila se javnosti povodom američkog raketnog napada na sirijski vojni aerodrom.

09:50 – Turska je pozvala na hitnu zabranu letenja i uvođenje sigurne zone u Siriji, preneo je portparol predsednika te zemlje.

09:45 – Rusija je suspendovala memorandum o razumevanju vazdušne bezbednosti iznad Sirije koji je imala potpisan sa SAD-om, nakon američkog raketnog napada na sirijski vojni aerodrom, prenelo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

09:28Džihadisti koriste sukob SAD i Rusije: ISIS kreće ponovo na Palmiru

09:20Sirijski Generalštab je nazvao američki napad na sirijski vojni aerodrom u blizini Homsa “aktom notorne agresije čiji je cilj usmeren protiv sirijske vojske”.

09:00 – Turski vicepremijer Numan Kurtulmuš izjavio je danas da Turska “pozitivno gleda” na američki raketni napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu i kazao da međunarodna zajednica treba da se usprotivi “varvarstvu sirijske vlade”.

08:57 – Poslanik ruskog parlamenta Dmitrij Sablin izjavio je danas da nijedan Rus nije povređen u američkom raketnom napadu na sirijsku vazduhoplovnu bazu Al Šajrat.

Vazdušni napadi SAD na sirijsku vazduhoplovnu bazu pokazuju da je Vašington “kriv za političke dvostruke standarde”, izjavio je danas zamenik predsednika Odbora za odbranu donjeg doma ruskog parlamenta Jurij Švitkin.

08:50 – Poljska vlada podržava američki napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu, saopštio je danas portparol vlade u Varšavi Rafal Bočenek.

– Amerika je zasigurno garant svetskog mira i poretka. Postoje situacije kada morate da reagujete, situacije kada morate da preduzmete stvarnu akciju – rekao je Bočanek za poljsku državnu tv stanicu “TVP Info”.

– Videli smo poslednjih godina zloupotrebe sirijskog režima – niko na to nije reagovao – kazao je Bočanek, preneo je Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

08:42 – Francuski predsednički kandidat Marin Le Pen, liderka Nacionalnog fronta, oštro je osudila američki raketni napad na Siriju.

– Ono što se dogodilo u Siriji je strašno, a je to snažno osuđujem. Tramp izaziva svetskog policajca sa vazušnim napadima u Siriji – rekla je ona.

08:35 – Komanda sirijske vojske evakuisala je većinu borbenih aviona iz vazduhoplovne baze pre nego što su je pogodile američke rakete, javila je libanska televizija Al-Majadin. Libanska televizija pozvala se na “informacije”, preneo je Rojters.

08:15Član Odbora za spoljne poslove Saveta federacije Rusije Igor Morozov uporedio je vazdušni napad SAD na sirijsku vazduhoplovnu bazu u pokrajini Homs sa bombardovanjem Jugoslavije i intervencijom u Iraku.

– Napad na aerodrom podseća na bombardovanje Jugoslavije, vojnu intervenciju u Iraku, razaranje Libije i druge akte nepoštovanja međunarodnog prava od strane SAD – istakao je ruski senator, prenosi “Sputnjik”.

Prema njegovim rečima, „sada je savršeno jasno da je hemijski napad u Idlibu bio američka provokacija kako bi se opravdao napad na vazdušnu bazu“.

08:10 – Kremlj tvri da je napad u Siriji izveden kako bi se skrenula pažnja sa civilnih žrtava u Iraku.

08:05 – SAD ističu da je Rusija bila obaveštena o napadu ali da joj nisu tražili dozvolu.

Portparol Pentagona kapetan Džef Dejvis izjavio je da je američka vojska unapred obavestila ruske snage o napadu na sirijsku vazduhoplovnu bazu i da u napadu nisu pogođeni delovi baze za koje se veruje da su u njima prisutni Rusi, a državni sekretar SAD Reks Tilerson kaže da Vašington “nije tražio nikakvu dozvolu od Moskve”, prenosi Rojters.

Pentagon je takođe saopštio da SAD nisu ciljale delove aerodroma na kojima su smatrale da su prisutne ruske vojne snage.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Francuski diplomatski izvori naveli su da je američki državni sekretar Tilerson ministru spoljnih poslova Francuske Žan-Marku Erou kazao da je Vašington želeo da sa saveznicima “koordiniše” napad na vazdušnu bazu.

Nismo tražili nikakvo odobrenje od Moskve. Mi smatramo da je napad bio proporcionalan i da pokazuje da je (predsednik SAD Donald) Tramp spreman na preduzimanje odlučne akcije kao odgovora na gnusna dela – rekao je Tilerson.

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Mark Ero, koji je u poseti Mauritaniji izjavio je da predsedniku Bašara Al Asadu treba da se sudi kao ratnom zločincu.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

On je ovaj napad nazvao “činom agresije protiv suverene nacije”.

07:36 Iran oštro osudio američki napad na sirijsku vojnu bazu, prenosi ISNA novinska agencija.

– Iran osuđuje upotrebu hemijskog oružja, ali istovremeno smatra da je, koristiti to kao izgovor za pokretanje jednostrane akcije, opasno, destruktivno i predstavlja kršenje međunarodnog prava – rekao je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Bahram Kasemi, javila je studentska novinska agencija ISNA.

Kasemi je istakao da Iran snažno osuđuje svaku jednostranu akciju.

– Takve mere će ojačati teroriste u Siriji i zakomplikovati situaciju u Siriji i regionu – ocenio je on, preneo je Rojters.

Raketni napad koji su SAD izveleu Siriji bio “jedini” i očekuje se da ostane tako jer u ovom trenutku ne postoje planovi za eskalaciju, izjavio je neimenovani američki zvaničnik za Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

07:30Prvi izveštaji sa lica mesta pokazuju da na vojnom aerdromu u Siriji ima mrtvih i povređenih.

Guverner sirijske pokrajine Homs Talal Barazi izjavio je za libansku televiziju “Al Majadin” da u američkom raketnom napadu ima poginulih, a opozicija tvrdi da je stradalo najmanje šest osoba, a da je sedam ranjeno.

Barazi je prethodno za Rojters kazao da ne veruje da je u napadu na bazu u blizini Homsa bilo “puno ljudskih žrtava”, ali da je naneta materijalna šteta.

Barazi je rekao da je ta vazduhoplovna baza pružala vazdušnu pomoć za vojne operacije protiv takozvane Islamske države, istočno od Palmire.

On je ocenio da je napad u interesu “naoružanih terorističkih grupa”.

– Verujem, daće Bog, da ljudske žrtve nisu velike, ali postoji materijalna šteta. Nadamo se da nema mnogo žrtava i mučenika – rekao je on.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, objavila je da su najmanje četiri vojnika ubijena u napadu na vazdušnu bazu, prenosi Tanjug.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

07:26 – Vlada Velike Britanije podržala je odluku Donalda Trampa da naredi vazdušni napad na Siriju. To su nazvali “adekvatinim odgovorom na varvarsku upotrebu hemijskog oružja koju je izveo sirijski režim”.

Britanski ministar odbrane Majkl Falon izjavio je danas da je američki napad na sirijsku vojnu vazduhoplovnu bazu “dizajniran da odvrati” sirijskog predsednika Bašara Al Asada od daljeg vršenja napada hemijskim oružjem, ali je naglasio da taj napad ne predstavlja početak nove vojne kampanje.

07:15Moskva je sazvala sastanak Saveta bezbednosti UN. Postoje šanse da će Rusija prestati da sarađuje sa SAD oko situacije u Siriji nakon američkih napada na Homs.

Rusija će tražiti hitan sastanak Saveta bezbednosti UN, nakon raketnih napada SAD na vazduhoplovnu bazu u SIriji, izjavio predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Saveta federacije Rusije Viktor Ozerov.

On je dodao da bi američki vazdušni napadi na vazduhoplovnu bazu u Siriji mogli da ugroze napore u borbi protiv terorizma, prenosi novinska agencija RIA.

– Ovaj napad može se gledati kao akt agresije SAD protiv nacije UN – rekao je Ozerov, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Predsedavajući Komiteta za međunarodne poslove ruskog parlamenta Konstantin Kosačev izjavio je danas da je koalicija Rusije sa SAD po pitanju sirijske krize dovedena u pitanje nakon što je Vašington izvršio raketne napade na vazdušnu bazu Al Šajrat, objavio je Interfaks, prenosi Rojters.

Kosačev je ocemio da su napadi izvedeni sa namerom da se “uz pomoć baruta odštampa već pripremljena presuda vezana za odgovornost (sirijskog predsednika Bašara) al Asada za hemijski napad u Idlibu”, rekao je Kosačev.

07:00 – Saudijska Arabija u “potpunosti podržava” američke napade na Siriju, prenosi Al-Arabija.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

05:47-  Premijer Izraela podržao je američke raketne napade na vojni aerodrom u Sirji.

Navodi se da je izraelska vojska unapred informisana o napadu krstarećim raketama na sirijsku vazduhoplovnu bazu, prvoj operaciji koju su SAD protiv vlasti u Damasku za šest godina građanskog rata.

05:09SAD su ispalile rakete na sirijsku vojnu bazu u blizini Homsa nakon što je predsednik Tramp naredio napade kao odgovor na hemijski napad u provinciji Idlib, tvrdeći da je predsednik Bašar al Asad kriv za incidente u utorak.

Brodovi američke vojske su stacionirani u Mediteranskom moru i odatle su lansirane rakete na sirijsku teritoriju.

Donald Tramp se oglasio iz Mar-a-Laga optužujući Asada da je hemijskim gasom ubio civile u Idlibu.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

On je ovu američku akciju nazvao vojnim napadom tvrdeći da je aerodom u Homsu korišćen za napad hemijskim oružjem.

Predsednik SAD se odlučio za napad zbog “vitalnih nacionalnih bezbednosnih interesa”, kako bi se okončalo “krvoproliće u Siriji”.

Porparol Pentagona kapetan Džef Dejvis izjavio je da su preduzete potrebne mere opreza kako bi se prečile civilne žrtve.

Pentagon je objavio i fotografije trenutka kada su rakete lansirane sa američkog ratnog broda u Mediteranskom moru.

Guverner Homsa je rekao da napadi američke vojske najviše pomažu pobunjenicima.

Sirijska politika se neće menjati. Ovi napadi nisu prvi i verujem da neće biti ni poslednji – rekao je on.

Sirijska novinska agencija SANA potvrdila je da su napadi odgovor na upotrebu hemijskog oružja.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Back to top button