Najsretnija zemlja na svijetu: Besplatno se školuju, žive 80 godina, korupcije nema!

Sve to moguće je zahvaljujući vjeri u politiku, međusobnom povjerenju i zajedničkom cilju.

Najsrećnija država na svijetu, prema izvještaju Ujedinjenih nacija, je Norveška. A na prvo mjesto smjestili su je povjerenje stanovnika u vladu, društvena podrška i dug život, prenosi “Punkufer“.

Za izvještaj o Najsretnijim nacijama analizira se nekoliko faktora, među kojima je i BDP, prosječni životni vijek i sloboda. Prema odgovorima svojih stanovnika, Norveška je prva od 156 zemalja koje su učestvovale u analizi.

Prosječni životni vijek u Norveškoj je 80 godina, politička korupcija je retka, a BDP iznosi preko 56.500 eura po stanovniku. Obrazovanje je besplatno, a ova zemlja ima i najveći procenat pismenosti svojih odraslih stanovnika u svijetu.

Strategija i briga za ljude vidljiva je na svakom koraku. Norveška je jedna od država najbogatijih naftom, ali i tu se stvari odvijaju mimo svjetskih trendova. Kako “Bloomberg” piše, Norvežani su odlučili da pametno i s dozom crpe naftu, a da zaradu investiraju u budućnost, umjesto da je “jednokratno” ulože u dnevne, tekuće probleme, pa se tako izdvaja od ostalih resursima bogatih država.

Sve to moguće je zahvaljujući vjeri u politiku, međusobnom povjerenju i zajedničkom cilju, a o stanju svijesti Norvežana dovoljno govore podaci da su donirali milijardu dolara za spas Amazona i da su kontroverze oko granice sa susjedima Fincima riješili tako što su im za 100. godišnjicu nezavisnosti poklonili “planinu”.

haber.ba

Back to top button