Hrvatski medijski servis tvrdi da će Radončić biti od pomoći Čoviću u izmjenama izbornog zakona

Predsjedništvo HDZ BiH na jučerašnjoj sjednici u Mostaru odlučilo je pripremiti i u parlamentarnu proceduru na državnom i federalnom nivou uputiti paket zakona. Riječ je o, vjerojatno, najvećem projektu reforme zakonodavstva, čijim bi se usvajanjem institucionalno znatno poboljšao položaj Hrvata u BiH, a HDZ BiH bi ostvario glavninu svojih predizbornih obećanja, piše Hrvatski medijski servis (HMS), blizak HDZ-u. Ovaj servis iznosi zanimljive informacije o političarima koji bi mogli biti od pomoći Draganu Čoviću u realizaciji spomenutih zakonodavnih reformi, odsnosno predizbornih obećanja.

Od nas se očekuje da pomognemo Hrvatima da mogu izabrati svoje predstavnike u Predsjedništvo BiH i Dom naroda. Rekao sam da sam spreman za to pod jednim uvijetom, da prestanu priče o novim podjelama i novim entitetima, kazao je nakon večere u mostarskom restoranu Romanca, lider SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, jasno dajući do znanja kako bi zastupnici SDA u Parlamentu BiH, mogli podržati izmejne izbornog zakona kojim bi se jamčio izbor legitimnih predstavnika Hrvata u Predsjedništvo BiH i Dom naroda.

Za HMS je najveća dilema kako će reagirati Bakir Izetbegović, a za Fahrudina Radončića su sigurni da je uzdanica HDZ-a.

 

” Ukoliko je Izetbegović uistinu bio iskren kada je govorio kako je spreman ‘pomoći Hrvatima’, makar bi adekvatniji izraz bio ‘nećemo odnemagati’ u reformi izbonog zakona, glavna zapreka da se izmjene usvoje u Parlamentu BiH su otklonjene. Nema, naime, sumnje kako će i SBB, čiji lider Fahrudin Radončić, osim što njeguje dobre odnose s Čovićem i ima više senzibilieta i sklonosti prema hrvatskom pitanju od Izetbegovića, također biti od pomoći u izmjenama izbornog zakona. Podršci izmjenama izbornog zakona kojima bi se spriječila majorizacija Hrvata i omogućilo im da mogu izabrati svoje predstavnike u Predsjedništvo BiH i Dom naroda spremne su podržate i sve srpske stranke u Parlamentu BiH. Predsjednik RS i lider SNSD-a, Milorad Dodik to je bezbroj puta potvrdio”, zaključuje HMS.

saff.ba

Back to top button