Donald Trump: Putin podržava ‘zlu osobu’ u Siriji, Assad je životinja

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da ruski predsjednik Vladimir Putin podržava “zlu osobu” u Siriji, a sirijskog predsjednika Bashara al-Assada nazvao je “životinjom”.

Trump je za Fox Business Network istakao da je Putinova podrška Assadu “veoma loša po Rusiju” i “veoma loša po čovječanstvo”, prenosi AP.

U istom intervjuu američki predsjednik kazao je da Sjedinjene Američke Države ne planiraju kopnenu intervenciju u Siriji nakon što je nedavno naložio raketne udare na sirijsku zračnu bazu, ali je izrazio uznemirenost zbog prizora umiruće djece, prenosi Tanjug.

Najgori tirani

Također je okrivio administraciju bivšeg predsjednika Baracka Obame za nedjelovanje u prošlosti u vezi sa Sirijom, ocijenivši da je “Obama trebao odavno uraditi ono što je on uradio”.

Upitan hoće li se SAD uključiti u sirijski rat, Trump je odgovorio: “Ne. Ali, kad vidim kako upotrebljavaju plin i takve stvari, pomislim da čak ni neki od najgorih tirana u svijetu nisu upotrebljavali takvu vrstu plinova, a neki od tih plinova nevjerovatno su jaki.”

Trump ističe da je, kad je to vidio, pomislio da se “nešto mora učiniti”, a naročito su ga, kaže, zabrinuli prizori djece na samrtnim mukama nakon prošlosedmičnog hemijskog napada u Khan Sheikhounu, u kojem je, kako američki zvaničnici vjeruju, upotrijebljen nervni plin.

AL Jazeera

Back to top button