NASA otkriva nove informacije o okeanima u Sunčevom sistemu (UŽIVO)

NASA otkriva nove informacije o okeanima u Sunčevom sistemu (UŽIVO)

Američka svemirska agencija NASA večeras je predstavila otkrića povezana s okeanima na Saturnu, a radi se o zaključku dobivenom temeljem uzoraka koje je prikupila sonda Cassini.

Ta sonda, koja će svoj gotovo 20-godišnji put završiti na jesen udaranjem u površinu Saturna, dala je ključne spoznaje o tom planetu i njegovim mjesecima. Vijest se odnosi Saturnov mjesec Enceladus za koji je još prije utvrđeno da je prekriven ledom, ispod kojeg su okeani.

Sada NASA predstavlja novi nalaz prema kojem se u pojedinim područjima tih okeana događaju procesi koji rezultiraju stvaranjem metana. To njezini naučnici zaključuju prema količini vodika u oblacima koji se stvaraju iznad Enceladusova južnog pola.

Ona je znatno veća od očekivane pa se tako može zaključiti da su hidrotermalni procesi konstantni pa tako okean ispod Enceladusove površine uzajamno djeluje sa stijenama i organskim spojevima. Da se ne radi o procesu koji stalno proizvodi vodik, njegovi nivoi ne bi bili ništa neobično. I tako NASA tvrdi kako je došla do zaključka da u Enceladusovu okeanu postoje zone gdje može biti života, vrlo slične onima na Zemlji. Ne tvrdi da ondje život postoji, nego da ga možda može biti, odnosno da postoje neke osnovne pretpostavke za njegovo održavanje.

Konferencija za medije počela je u 20 sati po našem vremenu, a možete je pratiti ovdje:

 

avaz.ba

Back to top button