OVO JOŠ NIKO NIJE URADIO: Farbala jaja KAFOM I PAPRIKOM – evo šta sam dobila (FOTO)

Da li ova tehnika zaista “radi posao”?

Farbanje jaja alevom Vaskrs
Foto: Telegraf.rs

U poslednje vreme, prema preporukama stručnjaka, mnogi ljudi farbaju jaja prirodnim metodama, koristeći različite biljke da bi dobili prelepe boje. Ovakvo šaranje jaja je jedino zdravo, jer veštačke boje sadrže različite hemikalije. Ali, da li ova tehnika “radi posao”?

Ovih dana se stalno spominje priča o raznim prirodnim metodama šaranja jaja, od kojih je najpoznatije farbanje jaja u lukovini. Istražujući kako izgledaju tako farbana jaja, shvatila sam da niko do sada nije prikazao jaja bojena kafom ili paprikom.

Foto - Ilustracija: sxc.hu/jaroas, Pixabay

Foto – Ilustracija: sxc.hu/jaroas, Pixabay

U svim receptima za farbanje jaja se ističe da su prirodne metode jedine koje su zdrave. Da biste izbegli hemikalije najbolje bi bilo da jaja bojite različitim biljkama, čime dobijate nešto nežnije nijanse, ali svakako jestive.

Gledala sam mnoge klipove o šaranju jaja lukovinom, cveklom, koprivom, kupusom, šafranom i kurkumom, a ono što sam primetila je da nedostaje prikazivanje postupka farbanja jaja kafom i alevom paprikom.

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

Tada mi je sinula ideja da bih baš ja mogla da budem prva koja će snimiti materijal o ovim metodama i da možda zaradim neke pare.

Vratila sam se na čitanje recepata sa drugih medija. Svi su isti i govore da se jaja prirodnim putem boje tako što se spuste staru posudu sa vodom u kojoj se nalazi odabrani sastojak za bojenje. Zatim se u ovu smešu doda sirće i sve se ostavi da proključa, posle čega je neophodno smanjiti “vatru” i ostaviti jaja da se krčkaju 30 minuta.

Bila sam oduševljena. Sve se činilo kao lak domaći zadatak. A onda…

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

Razmutila sam tri supene kašike kafe u čaši vode da ne bi bilo grudvica. Sipala sam smešu u posudu na zagrejanoj ringli i i polako spustila jaje. Dodala sam dve kašike sirćeta za početak, a pošto je bilo potrebno da dolijem vodu, koja mora da prekrije jaje, srazmerno tome sam dodala i još malo sirćeta.

Kada je smeša počela da vri, prepala sam se. Već sam videla kafu svuda po šporetu, pa da se to ne bi desilo brzo sam smanjila šporet na minimalnu temperaturu.

Uključila sam tajmer i ostavila jaje da se farba punih 30 minuta.

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

Isti postupak primenila sam i sa alevom paprikom.

Oba puta sam ostala razočarana. Jaja uopšte nisu primila boju, ali treba odati priznanje po kojoj flekici od nakupljenog “gustiša”, koji je na momenat bio moja nada da se tokom ovih dva sata bar nešto desilo.

U stvari, desilo se. Ofarbala se šerpa i džezva i sastojci su se na njihovom vrhu toliko osušili da sam provela još pola sata ribajući ih.

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

Ipak, da se ogradim, pošto i nisam baš uspešna domaćica, možda nisam odabrala adekvatna jaja za šaranje. Moguće da bi boja bila primetnija da sam koristila jaja sa belom ljuskom.

U svakom slučaju, moj eksperiment nije uspeo i nisam zaradila nikakav novac, pa sam shvatila zašto ovakvog klipa nema na YubeTube-u.

A vi, jeste li imali slična iskustva s farbanjem jaja prirodnim bojama?

 

(Telegraf.rs)

Back to top button