Specijalna mjera protiv Bošnjaka: Hrvatska dozvolila da samo bh. državljani iz RS-a mogu kupovati nekretnine bez ograničenja

Vlada Republike Hrvatske, uprkos tome što je država BiH međunarodno priznat subjekt, podijelila je našu državu na administrativno-teritorijalne dijelove i omogućila samo stanovnicima sa mjestom prebivališta u entitetu Republika Srpska kupovinu nekretnina u Hrvatskoj, piše portal Klix.

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske u Informaciji o uzajamnosti u sticanju prava vlasništva nekretnina između Republike Hrvatske i ostalih država podijelilo je BiH na Federaciju BiH, Republiku Srpsku i Brčko distrikt Bosne i Hercegovine. Posebna sporna činjenica u odnosu na mogućnost sticanja vlasništva u susjednoj Hrvatskoj jeste što su FBiH i Distriktu Brčko uvedena ograničenja, a RS-u nisu.

“Uzajamnost za fizičke osobe postoji uz uvjet da u Republici Hrvatskoj stalno borave ili obavljaju dopuštenu djelatnost. Za pravne osobe pod uvjetom da objavljuju djelatnost u Republici Hrvatskoj”, piše u Informaciji o uzajamnosti.

Na drugoj strani, Hrvatska tretira manji bh. entitet na drugačiji način pa tako u Informaciji o uzajamnosti piše da “uzajamnost postoji (bez ograničenja)”.

S obzirom na to da pripadnici hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH imaju pravo kupovati nekretnine u Hrvatskoj i da je Ministarstvo pravosuđa Hrvatske omogućilo to i stanovnicima RS-a, postavlja se pitanje na koga se odnose ograničenja.

Ministarstvo pravosuđa HrvatskeMinistarstvo pravosuđa Hrvatske

 

saff.ba

Back to top button