Ekskluzivno: U maju zabrana emitovanja kanala ‘Sport Klub’ u BiH

Povodom posljednjih dešavanja oko uzurpacije medijskog neba u BiH, odnosno igara koje su igraju mimo bosanskohercegovačkih operatera, prenosimo reagovanje poratala Prve Novine. Tekst prenosimo u cijelosti.

¨Kako ekskluzivno saznajemo, Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK BiH) će najkasnije u mjesecu maju zbog neizvršenja rješenja Konkurencijskog vijeća BiH, odrediti zabranu emitovanja kanala Sport Klub, dok vlasnici kanala ne izvrše rješenja KV BiH.

Naš izvor saznaje, da već dva mjeseca na RAK-u teče postupak protiv Sport Kluba-a i Arene Sport zbog neizvršenja rješenja, te se prijetnja zabrane oba kanala pokazala realnom.

Kako nam isti izvor potvrđuje, Arena Sport je jučer potpisala ugovor s grupacijom Telemach i time izbjegla zabranu emitovanja od strane RAK-a, dok Sport Klub to ne namjerava učiniti.

Posljednji događaji, a posebno tajni beogradski dogovor, umnogome su doprinijeli da RAK ubrza taj proces i problem riješi jednom zauvijek.

Saznajemo, iz dobro obaviještenih izvora, da grupacija Telemach i pored svakodnevnih prijetnji i zastrašivanja koje je vršila njihova Televizija N1 prema Konkurencijskom vijeću BiH svejedno nije dobila potvrdu da su izvršili rješenje.

Iz toga logično proizilazi da će biti zabranjeno emitovanje svih kanala Sport Kluba-a, primjenom u daljem tekstu pomenutog pravila (RAK 79/2016). Prema informacijama do kojih smo došli, to će se desiti najkasnije u drugoj polovini maja 2017. U suštini, Regulatorna agencija i nema drugog izbora, gledajući da Sport Klub nije dobio potvrdu da je izvršio rješenje Konkurencijskog vijeća.

Kako nezvanično saznajemo, Telemach dobija programe Arena Sport koji će biti aktivirani večeras u ponoć (noć s četvrtka na petak), čime je Arena Sport konačno izvršila naloženo rješenje. Na drugoj strani, grupacija Telemach će i dalje uskraćivati kanal Sport Klub drugim operaterima u BiH sve dok RAK ne donese zabrane emitovanja.

U narodu se kaže “Dok se ne smrkne, ne može svanuti”, čega su postali svjesni i u Regulatornoj agenciji za komunikacije.

Zato je zabrana emitovanja programa Sport Klub-a na cijeloj teritoriji BiH neminovna i biće izvršena najkasnije krajem mjeseca maja ove godine.

Takvu sankciju Regulatornoj agenciji omogućuje prošle godine usvojeno pravilo broj 79/2016 (član 3, stav 5).

Nadajmo se da će nakon mraka u maju osvanuti dan u kojem će svi građani BiH imati kanal Sport Klub.

Zatražili smo informacije od Telemacha koji do zaključenja redakcije nisu željeli komentarisati.¨

(PrveNovine.com)
Back to top button