UŽIVO Rezultati referenduma: Većina za ustavne promjene, Istanbul i Ankara rekli “NE” Erdoganu

UŽIVO  Rezultati referenduma: Većina za ustavne promjene, Istanbul i Ankara rekli

18:23 – Nakon Istanbula, Erdogan je izgubio podršku i u prijestolnici Ankari, gdje opcija “ne” ustavnim reformama ima 50,5 posto glasova, dok je za ustavne reforme glasalo 49,5 posto građana.

18:08 – U Turskoj se još uvijek prebrojavaju glasovi na referendumu, a posebno je zanimljiva situacija u najvećem turskom gradu Istanbulu, koji je rekao “ne” Erdoganu. Naime, u Istanbulu, prema posljednjim rezultatima 49,95 posto je glasalo za ustavne reforme, dok je protiv 50,45 posto protiv.

clip-4

17:47 – Prema novim rezultatima referenduma u Turskoj, koje je objavila državna agencija Anadolija, za ustavne reforme glasalo je 53,3 posto, dok je protiv 46,3 posto glasača.

clip-3

U 16 sati zatvorena su biračka mjesta na referendumu koji se danas održava u Turskoj.

Prema prvim informacijama, koje su objavili mediji bliski turskoj vladi, za ustavne reforme je glasalo 63 posto glasača, dok je protiv 36 posto.

Do sada je prebrojano oko 25 posto glasačkih listića.

AFP također javlja da prema prvim rezultatima referenduma u Turskoj vodi opcija “Da”, za ustavne promjene, kojima bi se predsjedniku Turske Erdoganu dale velike ovlasti.

Također, državna novinska agencija Anadolija je nakon prebrojanih 34 posto prebropjanih glasova za ustavne promjene glasalo 60,39 posto ili 8,6 miliona Turaka, a protiv 39,61 posto ili 5,6 miliona glasača.

clip-2

 

avaz.ba

Back to top button