Zašto samo Bošnjaci ne mogu kupovati nekretnine u Hrvatskoj?

Vlada Hrvatske podijelila je našu državu na dvije administrativno-teritorijalne jedinice i omogućila samo stanovnicima RS kupovinu nekretnina u Hrvatskoj bez ograničenja, navodi se u informaciji Ministarstva pravosuđa Hrvatske.

Vlada obavještava građane drugih država o njihovim pravima na stjecanje nekretnina u Hrvatskoj. U informaciji je naša država podijeljena na FBiH, RS i Distrikt Brčko BiH. Dakle, građani BiH imaju različita prava na stjecanje nekretnina, u zavisnosti od mjesta prebivališta.

Navodi se da nekretnine bez ograničenja mogu kupiti samo građani BiH koji žive u RS, dok su za stanovnike FBiH i Distrikta Brčko uvedena ograničenja.

– Uzajamnost za fizičke osobe postoji uz uvjet da u Hrvatskoj stalno borave ili obavljaju dopuštenu djelatnost. Za pravne osobe pod uvjetom da objavljuju djelatnost u Hrvatskoj – piše u informaciji o uzajamnosti u dijelu koji se odnosi na FBiH i Distrikt Brčko.

Tako, prema ovoj odluci, državljani FBiH i Distrikta Brčko nekretninu mogu kupiti isključivo ukoliko žive i rade u Hrvatskoj, a bh. kompanije samo ako imaju svoju firmu u toj zemlji.

Kad je u pitanju RS, navodi se da “uzajamnost postoji (bez ograničenja)”. To znači da građani RS mogu kupovati nekretnine i ako ne žive ili rade u Hrvatskoj.

Kako se i za Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Srbiju, također, navodi da “uzajamnost postoji”, a bh. Hrvati odranije mogu kupovati nekretnine u Hrvatskoj, postavlja se pitanje na koga se odnose ta ograničenja.

Izvor : avaz.ba

Back to top button