Izrael daje odgovore o Dodikovoj vili

Dok SIPA saslušava bivše uposlenike Pavlović banke, Izrael bi trebao dati odgovor na pitanje da li je ova zemlja ikad koristila vilu predsjednika RS-a na beogradskom Dedinju

Iako je u predmetu Pavlović banka bilo najavljeno ročište u Sudu Bosne i Hercegovine, ono nije održano. Kako je za Oslobođenje kazao advokat Miodrag Stojanović, koji u ovom predmetu brani vlasnika Pavlović banke Slobodana Pavlovića, Sud je uvažio zahtjev Tužilaštva BiH, po kojem je njegovom branjeniku i dalje na snazi mjera zabrane napuštanja naše države.

Fiktivni kredit

– Tužilaštvo BiH želi da ispita 22 svjedoka. Pripadnici SIPA već su počeli saslušanja u Bijeljini, a uglavnom je riječ o ljudima koji su obnašali različite dužnosti u banci. Navodno je stigao i odgovor iz Srbije, dopunjeni izvještaj iz SAD-a, a sada se čekaju odgovori iz Izraela, kaže nam Stojanović.

Podsjećamo, istraga u ovom predmetu pokrenuta je još u zimu 2015, a prvooptuženi je predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji se sa vlasnikom i rukovodiocima Pavlović banke tereti za pranje para. Tužilac Mirza Hukeljić pokušat će pred Sudom dokazati kako je Dodikov kredit podignut u Pavlović banci fiktivan. Prema dokumentaciji koju je Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) davno izuzela iz banke, Milorad Dodik je 2007. godine, kada je bio premijer RS-a, preko banke prebacio 750.000 eura za kupovinu vile na Dedinju, ali se ispostavilo da je kredit u tom iznosu podigao tek godinu nakon toga, odnosno da ga nije ni koristio. On sam je u nekoliko navrata tvrdio kako vilu renta i to Ambasadi Izraela u Srbiji, te da tako otplaćuje rate kredita. Nezvanično saznajemo da je Dodik, tada zahvaljujući vezama sa bivšim šefom diplomatije, a sada ministrom odbrane Izraela Avigdorom Libermanom, uspio pribaviti papire o rentanju, ali da Ambasada zapravo nikad nije koristila objekat u Ulici Vaska Pope.

Prije nego se Liberman prošle godine javno odrekao prijateljstva sa Dodikom i njegovim senatorom, također Izraelcem Arijem Livneom, nama su u Ambasadi Izraela u Beogradu rekli: “Sigurno zovete zbog rezidencije ambasadora, ali nikakve službene informacije o tome ne mogu se davati u javnost.”

Oslobođenje je već pisalo da SIPA nije završila izuzimanje dokaza iz Pavlović banke, najviše zbog opstrukcija bivšeg glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, budući je i ovaj predmet naveden u disciplinskom postupku koji se protiv njega vodi. Nakon što je Salihović suspendovan, Hukeljić je (ponovo) preuzeo rad na dodijeljenom mu predmetu, te su nakon Sjedinjenih Država i druge zemlje počele odgovarati na njegove zamolbe.

Stojanović kaže kako je već predao žalbu na rješenje o produženju zabrane Pavloviću.

– U žalbi sam naveo upravo to da se na saslušanja čekalo 15 mjeseci, ističe advokat.

Senator nije diplomata

Nakon što je Liberman poručio kako ne želi imati posla sa Dodikovim i Livneovim radnjama, bilo je pitanje kada će se oglasiti i institucije Izraela.

One su to učinile prošle sedmice, potvrdivši kako predstavništvo RS-a u toj zemlji ne postoji više od dvije godine, te da je preregistrovano u privatnu firmu, sa Livneom na čelu, kojeg, za razliku od entitetskih vlasti, u ministarstvu vanjskih poslova Izraela ne smatraju diplomatom.

oslobodjenje.ba

Back to top button