Škola digitalne fotografije za mlade

U prostorijama Centra Fortis u Jablanici mladi su imali priliku da uče tehnike fotografisanja, ali i kako da se koriste web stranicama

Mladi u općini Jablanica, njih oko 2.960, nemaju puno prilike da učestvuju u radionicama digitalne fotografije, te je stoga u sklopu projekta “Razglednica” – Škola digitalne fotografije za mlade, tokom proteklog vikenda organizovana besplatna radionica za mlade u prostorijama Centra Fortis u Jablanici.
Predavač ove radionice je bio Alik Lončar.
– Ovim projektom mladi tokom škole uče tehnike snimanja fotoaparatom, koriste se web stranicama koje na kraju izrađuju sami, usavršavaju postojeće znanje iz ovih oblasti, ističu svoje umjetničke sposobnosti i imaju mogućnost da nakon toga znanje prenose vršnjacima. Projekat je nastao iz potrebe mladih za kreativnim vidom provođenja slobodnog vremena i nedostatka sličnih programa u lokalnoj sredini. Učesnici su na kraju radionice imali i kratki test kako bi se vidjelo šta i koliko su naučili, saopćili su iz Međunarodnog centra za djecu i omladinu Fortis, te istakli da je, budući da BiH teži ulasku u Evropsku uniju, potrebno i da u domenu obrazovanja mladih ispuni određene kriterije date u konvencijama i strategijama EU.

  - Škola digitalne fotografije za mlade
 

– Kako bi mladi izgradili sebe kao ličnosti koje će sutra doprinositi cjelokupnom društvu, korisno je, ako ne i neophodno, da provode korisno slobodno vrijeme. Kroz korisno iskorišteno slobodno vrijeme mladi dolaze do novih znanja, vještina i kontakata koje mogu iskoristiti za vlastiti napredak, stoji u saopćenju koje potpisuje Indira Čilić-Lončar, predsjednica Međunarodnog centra za djecu i omladinu Fortis iz Jablanice, koje je bilo organizator ove radionice.

  - Škola digitalne fotografije za mlade
 

Inače, ovaj projekat su podržali federalno Ministarstvo kulture i sporta, Mreža za izgradnju mira i Vijeća mladih općine Jablanica.

oslobodjenje

Back to top button