Snijeg nanio veliku štetu voćarima i malinarima: Svi usjevi bi mogli biti uništeni!

Snijeg koji je pao na području srednjeg Podrinja pričinio je veliku štetu voćarima i malinarima, a ovogodišnji rod će sigurno biti prepolovljen.

Pod težinom snijega polomljene su grane na voćkama i rodne lastare sa malina i kupina.

Proizvođači kažu da će trebati nekoliko godina da se voćnjaci oporave i donose rod na nivou prethodnih sezona.

Ukoliko narednih večeri dođe do mrazeva, koje su meteorolozi najavili, rod voća, a posebno maline biće značajno slabiji nego prethodnih godina, rečeno je Srni u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi u Bratuncu.

Uzgojem maline, ali i drugog voća intenzivno se bavi 3.000  domaćinstava u opštinama Srebrenica i Bratunac.

 

Teška godina za voćare

Predsjednik Udruženja voćara “Eko-voće” iz Ugljevika Darko Milošević rekao je Srni da je ovo jedna od najtežih godina za voćare u Srpskoj jer će se naglo zahlađenje, kiša i snijeg odraziti na prinos voća i povrća u širem regionu.

Milošević kaže da će sigurno biti štete.

“Postoji mogućnost da nakon ovih hladnih kiša, snježnih dana, kada se razvedri, uslijedi i jači minus, pa se plašimo da će voće uopšte preživjeti”, rekao je Milošević.

On je naveo da je na području Gradiške i dijela Majevice jutros pao snijeg, zbog kojeg će stradati kruška, dok su prognoze neizvjesne za šljivu, trešnju i jabuku.

Milošević je rekao da je na području opštine Ugljevik u protekla 24 časa palo blizu 50 litara kiše po metru kvadratnom.

“Čekaju nas hladna jutra i postoji mogućnost da hladni dani potraju sve do maja. Pokušaćemo da sačuvamo voćnjake i ublažimo štetu”, rekao je Milošević i dodao da će voćari zasade štititi od mraza tako što će zadimljavati voćnjake, ali do minus dva stepena.

On je rekao da se za zaštitu voćnjaka koriste i “antipro” sistemi i “mrazolovci” koji su, nažalost, skupe investicije.

Opština Ugljevik najveći je proizvođač šljive u RS-u koja izveze na područje EU i rusko tržište godišnje oko 2.500 tona ovog voća.

Još nije kasno

Stručni saradnik za voćarstvo u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Mirko Jokić.

Jokić je naveo da proizvođači imaju vremena da pripreme materijal, rasporede ga u zasadima i spremno dočekaju mraz koji je za područje prijedorske regije najavljen za subotu 22. april.

“U našim uslovima postoje dvije mogućnosti zaštite – zadimljavanjem, odnosno utopljavanjem, i primjenom regulatora rasta. Vatra ili zadimljavanje je efikasan način ukoliko se radi pravilno jer proizvođači često koriste materijal koji dimi, ali ne stvara toplotu. Pravilno je da se zapali više malih vatri, odnosno 200-300 po hektaru, što u praksi nije toliko problematično. Ukoliko koriste piljevinu proizvođači je mogu spakovati u vreće da bi lakše i brže rasporedili materijal”, naveo je Jokić.

Materijal treba rasporediti ranije, a u noći u kojoj je najavljen mraz treba u voćnjaku imati termometar i reagovati kad se temperatura približi nuli.

Ukoliko se koriste regulatori rasta treba ih primijeniti dan ranije ili najkasnije šest časova nakon mraza.

“Kada je riječ o regulatorima rasta, dobri rezultati se postižu kod kruške, djelimični kod jabuke, ali efekti su slabi kod koštuničavog voća”, kaže Jokić.

On je rekao da cvjetovi i mladi plodovi trpe štetu već na temperaturi 0 stepeni Celzijusovih

Izvor: fokus.ba

Back to top button