Naučnici: Ove tri stvari vam uklanjaju perut

Koliko je problem prhuti čest svjedoči i podatak da je Head and Shoulders, drogerijska marka šampona namijenjena uklanjanju prhuti, najprodavaniji šampon na svijetu. U hladnim mjesecima stvaranje prhuti obično se pogoršava, a neugodne ljuskice kože češće se stvaraju kod muškaraca nego žena. Kod uporne prhuti koja godinama ne prolazi potrebno je potražiti savjet dermatologa, jer mogući uzročnik mogu biti gljivice ili neko od kožnih oboljenja. Prenosi Express.hr

Ako se prhut javlja povremeno, pomoći si možete sami sljedeći savjete stručnjaka. Što manje češljanja Kod češljanja dugim potezima provlačite četku od korijena prema vrhovima, kako bi se sebum s vlasišta pravilno rasporedio. Oštri češljevi i plastične četke s puno čekinja dodatno će oštetiti vlasište i pogoršati problem, pa je bolje koristiti četke s prirodnim materijalima poput drva i prirodnom dlakom. Kosu češljajte jednom na dan, savjetuju stručnjaci.

1. Aspirin

Ovaj lijek sadrži isti aktivni sastojak kao i brojni medicinski šamponi protiv prhuti – salicilnu kiselinu. Jednostavno smrvite dva aspirina u prah koji ćete dodati vašoj uobičajenoj dozi šampona za kosu. Mješavinu ostavite na kosi nekoliko minuta te potom isperite običnom vodom.

2. Soda bikarbona

Soda bikarbona može zamijeniti šampon protiv prhuti, a treba je utrljati na vlažnu kosu i dobro umasirati te potom isprati. Ako možete, nemojte koristiti ni regenerator već neposlušne vrhove zagladite nekim od ulja za kosu. Soda će uništiti gljivice i potaknuti proizvodnju prirodnih ulja vlasišta.

3. Limun/jabučni ocat

Limun koristi i kod suhog i kod masnog oblika prhuti, a potrebno je oko dvije žlice iscijeđenog soka od limuna umasirati na suho vlasište, ostaviti da djeluje 10-ak minuta i isprati mlakom vodom. Ovaj postupak možete ponoviti i nakon pranja kose kod upornije prhuti. Dr. Oz savjetuje uklanjanje prhuti tretmanom s jabučnim octom. Pomiješajte 1/4 šalice jabučnog octa s 3/4 šalice obične vode te tu otopinu stavite u bočicu sa sprejem i lagano pošpricajte duž cijele kose. Zatim kosu zamotajte u ručnik i ostavite da djeluje od 15 minuta do sat vremena. Operite neutralnim šamponom, a postupak možete ponavljati dva puta na tjedan.

 

(Minut.ba)

Back to top button